Kuollut surffaa netissä

IRC-Gallerian viestintäpäällikkö Matti Karin mukaan kuolleen henkilön käyttöprofiili piilotetaan muilta käyttäjiltä, mutta sitä ei poisteta kokonaan.Tunnuksia ei poisteta kokonaan tietokannasta, että viranomaiset voivat tarvittaessa esimerkiksi tutkia, liittyykö kuolemantapaukseen rikosta.

Kuolinilmoitukset tehdään ensisijaisesti sähköpostilla. Ne voi tehdä kuka tahansa, mutta pääasiassa kuolematapauksesta ilmoittavat käyttäjän omaiset tai ystävät.

- Saattaa myös selvitä, että kuolinilmoitus olikin ilkivaltaa. Kuolinilmoitusten kanssa käyttäjät ovat olleet järkeviä eikä pilailutapauksia ole onneksi tullut, Kari toteaa.

Kuolinilmoitukset ovat kuitenkin harvinaisia, sillä suurin osa käyttäjistä on alle 25-vuotiaita.

Kuolleeksi ilmoitetun käyttäjän perustamat yhteisöt säilyvät, jos niissä on muitakin jäseniä. Muut käyttäjät voivat myös perustaa kuolleen muistoksi oman yhteisönsä.

- Läheisten ottaessa yhteyttä on mahdollista, että ylläpito luovuttaa heille kuvia esimerkiksi muistoiksi, Kari lisää.

Suomi24:ssa ongelmia - Jos profiilin käyttäjän todellisesta henkilöllisyydestä ei ole varmaa tietoa, voi tulla ongelmia kuolintapauksesta ilmoitettaessa, treffi- ja chattailupalstoja ylläpitävän Suomi24 Oy:n portaalijohtaja Jussi Halli huomauttaa.

- Profiilin poistamiseksi läheisten tulee antaa luotettavat tiedot, joiden avulla kuolleen pystyy yhdistämään oikeaan profiiliin.

Tilanteeseen vaikuttaa myös ilmoittajan suhde vainajaan ja se, mitä tietoja pyydetään poistettavaksi. Jos henkilöllisyyttä ei pystytä todistamaan, profiiliakaan ei hävitetä.

Treffi-ilmoitukset poistetaan tapauskohtaisesti, mutta ne poistuvat joka tapauksessa, jos henkilö ei käytä treffipalvelua puoleen vuoteen.

Huutokaupat omaisille - Huuto.net ei ole vastuussa henkilöiden välisistä kaupoista, vaan nettisivu toimii vain välittäjänä, kertoo verkkohuutokauppasivuston tuotepäällikkö Toni Ruuska .

Jos vainaja on ehtinyt myydä tavaraa ennen kuolemaansa, mutta tuotetta ei ole toimitettu ostajalle, jatkotoimenpiteistä vastaavat kuolleen henkilön omaiset.

Kaupat voidaan myös perua, mutta Huuto.net ei ole missään vaiheessa vastuussa myytävästä tuotteesta.

Muistosivut vainajalle Facebookin käyttäjäehtojen mukaan kuolleen profiili voidaan poistaa kokonaan lähiomaisen pyynnöstä, mutta yleensä kuolleen henkilön profiilista tehdään muistotili, johon vainajan ystävät voivat edelleen jättää viestejä ja katsella kommentteja.

Savon Sanomat ei tavoittanut Facebookin ylläpitäjiä kommentoimaan asiaa.

Kirjoittajat ovat Savon Sanomien tet-harjoittelijoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.