Kuolonkolari ei hillinnyt rattijuoppoja – päinvastoin!

Lapsen kuolema Lapinlahdella toukokuun alussa ei vähentänyt humalassa ajamista yhtään, vaan päin vastoin rattijuopumukset ovat vain lisääntyneet Itä-Suomessa.

Poliisin mielestä tilanne on erittäin yllättävä.

Lapinlahden kuolonkolarin jälkeiselle viikolle sattui valtakunnallinen tutkimusviikko, jolloin liikkuva poliisi puhalluttaa ympäri maan useita tuhansia kuljettajia samaan aikaan ja samoissa paikoissa kuin edellisvuosina.

Tutkimus on luotettavin otantatutkimus rattijuopumusten yleisyydestä liikennevirrassa.

Tutkimustulokset Itä-Suomen osalta valmistuivat torstaina loppuiltapäivästä. Niiden mukaan rattijuoppoja on liikenteessä Itä-Suomessa yhä enemmän.

–·Rattijuopumuksissa liikennevirrassa on tapahtunut selvä nousu sekä Pohjois-Savossa että Pohjois-Karjalassa, ylikomisario Petri Pahkin liikkuvasta poliisista kertoo.

–·Pohjois-Savossa viime vuonna 10 000 kuljettajasta 9,7 puhalsi yli 0,5 promillea. Tänä vuonna samaan aikaan rattijuoppoja oli 10,7 jokaista 10 000 kuljettajaa kohden.

Poliisi odotti Lapinlahden kolarin saaman laajan julkisuuden näkyvän selvästi tuloksissa ja notkauttanut humalaisten määrä liikenteessä. Mutta ei.

– Rattijuopumuksista epäillyt kuljettajatkaan eivät elä uutispimennossa. On todella hämmästyttävää, ettei Lapinlahden kuolonkolarin saama laaja julkisuus vaikuttanut mitenkään, Pahkin ihmettelee.

Tutkimustuloksia tuke paikallispoliisin aineisto, jonka mukaan Lapinlahden kuolonkolarin jälkeen Pohjois-Savossa on jäänyt kiinni rattijuoppoja tahtiin lähes neljä jokaikinen päivä.

Heistä usean tapauksessa on ollut täsmälleen samat ainekset kuin Lapinlahden kolarissa: 2-3 promillea, keskellä päivää tai iltaa, maaseudun vilkkaalla paikallistiellä tai keskellä kaupunkia.

Aiheesta lisää perjantain Savon Sanomissa.

Joka neljäs kärähtää ilmiannosta

Yliajojen uhrit usein nuoria

Rattijuopon yliajama nuori tyttö kuoli

Uusimmat

Kotimaa

Pääesikunta vaatii Ilmavoimilta lisäselvityksiä Lapinmajan käytöstä

Poliisi: Karhu tuli tielle ja törmäsi autoon Ilomantsissa

Helpottunut lehmä vedettiin ylös lietealtaasta kolmen metrin syvyydestä Ruokolahdella – nosto-operaatiossa traktori ja lähes 10 miestä

Kaikkien kuntien tietoturvassa olisi parantamisen varaa – Lahteen kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä tuhat tietokonetta saastui

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.