Kuopiolainen johtaja tarjoaa kuntauudistukseen uutta täkyä

Kuopion kehittämisjohtaja Heikki Helve ihmettelee, miksi rahan ei aidosti anneta konsultoida kuntaliitoksissa. Hänen tarjoamassaan mallissa valtionosuuksia leikattaisiin kevyemmin kunnilta, jotka ryhtyvät valmistelemaan laajempia kuntaliitoksia.

- Kannustavuus olisi tätä kautta sisällä valtion ohjausrakenteessa ja se tuotaisiin selvästi esille. Vaikka niin, että vuoden 2014 alusta valtionosuusleikkaukset puolitettaisiin kunnilta, jotka itse hakisivat liitoksia, Helve pohtii.

Hänen tarjoamassaan mallissa tavoiteltaisiin samaa kuin hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) esittelemissä kuntauudistuksen raameissa: työssäkäyntialueiden laajuisia kuntia.

- Ei niin, että tehtäisiin yksittäisiä ratkaisuja työssäkäyntialueen sisällä. Mitä kokonaisemman alueen yhdistyvät kunnat kattaisivat työssäkäyntialueesta, sitä kannustavampi malli olisi, valottaa Helve, joka on nähnyt läheltä kuntaliitoksia, kuntaliitosneuvotteluiden kariutumisia ja tiiviiden kuntien välisten yhteistyökuvioiden syntymisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Leppä torjuu maito- ja lihakiellot: "Asiassa ollaan hakoteillä, jos kieltoja perustellaan ilmastosyillä."

Ulkomailta tuoduille henkilöille hankittiin suomalaiset henkilötunnukset, näiden nimiin otettiin pikavippejä ja luottokortteja – epäillyllä huijauksella saatiin yli 700  000 euroa

Poliisi kaipaa havaintoja valkotakkisesta miehestä Espoossa – epäillään yrittäneen napata 9-vuotiaan pojan

Korkein oikeus perui vartijan murhanneen vangin vapauttamisen – Vanki oli liittynyt vankilassa UB-jengin täysjäseneksi

Poliisi saanut kiinni etsimänsä nuoren naisen Harjavallassa – etsittiin epäiltynä väkivaltarikoksesta

Täyteen vuokratut ostarit houkuttelevat pois keskustoista maakunnissa, pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa liiketiloja on tyhjillään

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

Maaseudun Tulevaisuus: Enemmistö ei karsisi lihaa ja maitoa koulujen ja päiväkotien ruokalistoilta

Lähestymiskieltojen määrä vajosi alemmas kuin koskaan – Kansainvälinen asiantuntijaryhmäkin ihmettelee Suomen alhaisia lukuja

Länsi-Balkanin laajentuminen repii jäsenmaita – EU-johtajat päättivät kokouspäivän ilman tulosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.