Kuopiolainen johtaja tarjoaa kuntauudistukseen uutta täkyä

Kuopion kehittämisjohtaja Heikki Helve ihmettelee, miksi rahan ei aidosti anneta konsultoida kuntaliitoksissa. Hänen tarjoamassaan mallissa valtionosuuksia leikattaisiin kevyemmin kunnilta, jotka ryhtyvät valmistelemaan laajempia kuntaliitoksia.

- Kannustavuus olisi tätä kautta sisällä valtion ohjausrakenteessa ja se tuotaisiin selvästi esille. Vaikka niin, että vuoden 2014 alusta valtionosuusleikkaukset puolitettaisiin kunnilta, jotka itse hakisivat liitoksia, Helve pohtii.

Hänen tarjoamassaan mallissa tavoiteltaisiin samaa kuin hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) esittelemissä kuntauudistuksen raameissa: työssäkäyntialueiden laajuisia kuntia.

- Ei niin, että tehtäisiin yksittäisiä ratkaisuja työssäkäyntialueen sisällä. Mitä kokonaisemman alueen yhdistyvät kunnat kattaisivat työssäkäyntialueesta, sitä kannustavampi malli olisi, valottaa Helve, joka on nähnyt läheltä kuntaliitoksia, kuntaliitosneuvotteluiden kariutumisia ja tiiviiden kuntien välisten yhteistyökuvioiden syntymisiä.