Suomalaista koulujärjestelmää hehkutetaan televisiossa Etelä-Afrikassa – video

YouTubessa on nyt julkaistu jakso eteläafrikkalaisen luontodokumenttituottaja Bertus Louwn 50|50-televisio-ohjelmasta, jossa hän tutustuu suomalaiseen kouluun. Louw kävi syksyllä muun muassa Kuopiossa, jossa hän dokumentoi Haapaniemen koulun kuudesluokkalaisten opetusta ja Länsi-Puijon metsäesikoulua.

Länsi-Puijolla Louw teki useita mieluisia havaintoja.

– Ensinnäkin hämmästytti nähdä, miten esikoululaisten uteliaisuutta heräteltiin eri tavoin heidän viettäessään päivän metsässä, hän totesi Savon Sanomien haastattelussa syyskuussa.

Luonnon hän totesi olevan suuri leikkikenttä lapsille.

– He oppivat motorisia taitoja tasapainoilemalla puun rungolla, kiipeilemällä ja roikkumalla oksista. Samalla he voivat hengittää raitista ilmaa.

Louw pani merkille, että lapset olivat uteliaita ja innokkaita tutkimaan ja etsimään uusia juttuja.

– Toisena suomalaiskoulun tyypillisenä piirteenä huomasin huomattavan vastuullisuuden ja luottamuksen lasten ja aikuisten välillä.

Ohjelmassaan Louw nosti esille erityisesti suomalaiskoulujen välituntikäytännön. Louw piti hämmästyttävänä, että suomalaislapset lähtevät leikkimään ulos talvipakkasiin ilman patistelua. Kylmä sadekaan ei suuremmin haittaa, kun sen sijaan Etelä-Afrikassa silloin pelätään vilustumista.

Alla Louwn YouTubessa julkaistu ohjelma. Kuopion osuus alkaa noin 13 minuutin kohdalla.

 

Eteläafrikkalainen dokumentaristi innoissaan Kuopion luontokasvatuksesta