Kuopion Energian veropäätös liikkui jähmeästi

Verottaja hitaat kiireet ja jäykät käytännöt ovat paljastuneet syyksi, miksi Kuopion Energian verotuskohtelun ennakkopäätöksen julkitulo kesti kokonaisen viikon. Viime viikon maanantaina 10.11. Kuopion kaupunginvaltuusto joutui päättämään Kuopion Energian yhtiöittämisestä ilman tietoa verokohtelusta.

Verottajan päätös Kuopion Energian ennakkoratkaisusta on päivätty perjantaille 7.11. Kaupungin ja verottajan diaaritiedot kertovat, että päätös lähti verottajalta postin kuljetettavaksi saantitodistuksella Kuopion Energialle keskiviikkona 12.11.

Kuopion Energia Oy:lle päätös luovutettiin perjantaina 14.11. Tieto välitettiin eteenpäin sähköpostilla kaupungin virkamiestyöryhmälle, joka valmistelee energialaitoksen yhtiöittämistä. Tieto lähti myös Kuopion Energian tilintarkastajille.

Kaupungilta palvelualuejohtaja Jarmo Pirhonen oli lähettänyt veropäätöksen sähköpostilla kaupunginhallituksen jäsenille vielä samana perjantaina.

Veropäätöksen jähmeät liikkeet ovat herättäneet kysymyksen salaliittoteoriasta, jonka mukaan tiedonkulkua jarrutettiin tahallaan ennen kokouksen kulkua. Yhden konsernin mallin riskinä pidettiin juuri verokohtelua, jos verottaja ei hyväksyisi energiayhtiöltä perittävien lainojen 5,3 prosentin korkoa verovähennyskelpoisiksi.

Valtuustossa yhtiöittämisestä käytiin tiukka äänestys, jossa yhden konsernin vaihtoehto voitti äänin 32–27. Vastaesityksessä sähköverkko olisi jäänyt liikelaitokseksi.

Kaupungin asiamiehenä toiminut asianajaja Jouko Kiesi on kertonut tiedustelleensa veropäätöksen aikataulusta 1–2 viikkoa aiemmin. Keskusverolautakunnan esittelijä oli kertonut muodostaneensa kantansa, mutta virallista päätöstä ei oltu vielä tehty.

– Konserniverokeskuksesta saadun tiedon mukaan puhelimessa voi saada tiedon siitä, onko päätös tehty, mutta ei päätöksen sisältöä, hallintopalvelusihteeri Tarja Räisänen kaupunginkanslian kirjaamosta toteaa.

Verottajan tulkinta julkisuuslain salassapitosäännöksistä on yllättävän tiukka. Verohallinnon mukaan se ei voi antaa mitään sellaisia tietoja jotka ovat yhdistettävissä tunnistettavissa olevaan verovelvolliseen.

Tiedot ovat yksilöitävissä verovelvolliseen silloin, kun tietojen pyytäjä yksilöi pyynnön jonkin verovelvollisen nimellä tai tunnisteella.

– Tulkintamme mukaan myöskään diaarista ilmeneviä tietoja ei voida antaa sikäli kuin ne voidaan yhdistää tiettyyn verovelvolliseen, ylitarkastaja Tero Särkikangas keskusverolautakunnasta perustelee Savon Sanomien saamaa kielteistä vastausta tietopyyntöön.

– Yleisesti ottaen voin todeta, että päätös on tullut keskimääräistä nopeammin perille. Päätökset tehdään keskiviikkoisin ja ne päästään postittamaan yleensä seuraavan viikon alussa. Kun ne menevät saantitodistuksin, niin päätös on yleensä hakijalla aikaisintaan vasta seuraavan viikon loppupuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kaupunginhallitus väänsi vielä Kuopion Energiasta