Kuopion huumepoliisit kertoivat kostopuheista

Kuopion huumepoliisit kertoivat keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa yrittäneensä viedä ilmi tulleita ongelmia käsittelyyn virallisia reittejä pitkin.

Rikosylikonstaapeli Esko Heiskanen Itä-Suomen poliisista kertoi, että korkein poliisi, joka ongelmista kuuli suoraan häneltä, oli silloinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

Viestejä asiasta olivat saaneet myös omat esimiehet.

Heiskanen kertoi, etteivät ylimpienkään esimiesten reaktiot menneet niin kuin hän olisi odottanut - eli asioihin olisi puututtu poliisin sisällä.

Heiskasen mukaan Kuopion huumepoliisilla on ollut hyvää yhteistyötä monien ryhmien kanssa, mutta KRP:n tietyn porukan kanssa oli ongelmia.

- Yhteistyö on tökkinyt vain yhden yksikön kanssa ja sielläkin vain joidenkin henkilöiden kanssa.

Syyttäjät ja puolustusasianajajat halusivat oikeudessa tietää tarkemmin, mistä asiassa on kyse.

- Kun lähtee yhteistyötä tekemään tiettyjen henkilöiden kanssa, aina päättyy siihen, että kaikilla on paha mieli. Muiden kanssa yhteistyö pelaa, Heiskanen kuvasi kokemuksiaan tiettyjen KRP:n rikostutkijoiden kanssa.

- Kaikki näistä kokemuksista eivät liity Aarnioon mitenkään, eikä Aarnio niistä kaikista edes tiedä.

- Pitkän ajan aikana on kuitenkin tullut kuva, että Helsingin huumepoliisi on tiettyjen henkilöiden jatkuvan vihan kohteena - samoin Aarnio. Pienemmässä määrin myös me olemme alkaneet olla kohteina.

Salaa tehty nauhoitus

Kun syyttäjät pyysivät konkreettisia esimerkkejä asiasta, Heiskanen kertoi Kuopion poliiseilla olevan muun muassa nauhalla, kuinka yksi Aarnio-tutkinnan tutkinnanjohtajista kutsuu Aarniota roistoksi poliisien laivaristeilyllä.

-  Isoon ääneen on toitotettu poliisin laivaseminaareissa, että Aarnio on iso rosvo ja Heiskanen taitaa olla siinä seuraavana, Heiskanen kuvaili.

- Puolta vuotta ennen kuin tutkinta edes ulottui meihin, KRP:stä sanottiin myös, että katsotaan mitä Heiskasen kukkapenkistä löytyy, Heiskanen tilitti.

Heiskanen kertoi myös yhtenä konkreettisena esimerkkinä tapauksen, jossa KRP:n rikosylikomisario Rabbe von Hertzen osallistui hänen kuulusteluunsa etäyhteyden päästä.

- Hän osallistui etäyhteyden kautta kuulusteluun tavalla, joka sai hillittynä naisena pitämäni asianajajankin käyttämään rumaa kieltä

- Olemme yrittäneet selvittää asioita suoraan ja esimiesten kautta, mutta jotkin asiat ovat silti jääneet roikkumaan ilmaan.

Heiskanen kertoi hänellä olevan myös sähköpostinäyttöä siitä, miten toista KRP:n tutkinnanjohtajista, Esa Grönlundia vanhat asiat hiersivät vielä vuosia sen jälkeen, kun asioita oli yritetty selvittää.

Grönlund on tutkinta-aineistossa itse vastannut, ettei hän ole jäävi asiassa.

- Jos minun asioita pitää tutkia, en olisi halunnut kokea, että se tutkitaan tuolla tavalla, Heiskanen selitti syyttäjille ja oikeudelle.

- Olen lukenut monenlaisia esitutkintapöytäkirjoja, hyviä ja huonoja. Jos pöytäkirja on huono, se johtuu yleensä siitä, että poliisi on laiska. Tämän pöytäkirjan johdanto vei kuitenkin voiton. Siinä ei ollut laiskuudesta kysymys, vaan takana oli pahansuopaisuus ja tarkoitushakuisuus, Heiskanen sanoi oikeudessa.

Heiskasen mukaan heidän tutkintapöytäkirjansa johdannossa oli vääriä lainauksia. Lisäksi hän kertoi yhden poliisin sanoneen, että tutkinnanjohtajan toimiin vaikuttivat Heiskasen aiemmat mediahaastattelut ja Kuopion poliisien laittama joulukortti Aarniolle.

Tutkinnanjohto on kiistänyt tällaiset. Heitä kuullaan itse oikeudessa myöhemmin talven aikana.

Kun Kuopion huumepoliisien sähköpostit tutkittiin, Heiskasen mukaan myös sieltä kaivettiin juuri vanhaan, vuosien takaiseen riita-asiaan liittyneitä aiheita - ei vain sitä, mihin etsintäluvat oli haettu.

- Miten muuten tämän voisi kokea kuin kostoksi?

Syyttäjäryhmä pyysi Heiskaselta kostopuhe-nauhoituksen tutkittavaksi asian selvittämistä varten.

Aarniolle ja alaiselle vaaditaan tuomiota Kuopion sotkun takia

Poliisin ykkösketjut nyreissään – "KRP:ssä muutama vihaa meitä"

Poliisin tietolähteistä ei mitään yhteisymmärrystä – ohjeet vaillinaisia, turvallisuus huolettaa

Huumepoliisit: Tutkinta oli asenteellinen

Poliisiylijohtaja: Ongelmat ja kiusaamiset poliisissa ratkotaan

Kuopion huumepoliisien törkeät rikosepäilyt nurin