Kuopion kaupunginteatterin pääosissa nyt kaivinkoneet

Kuopion kaupunginteatterin suurelta näyttämön sisäpurkutyöt ovat täydessä vauhdissa, ja näyttämöstä jäljellä on enää rakenteiden runkoja ja säilytettävät tornin huoltosillat.

Suurelta näyttämöltä alkaa kohta purkutöiden vaativin osuus. Nykyisen 23 metrin korkeuteen kohoavan tornin betonikatto puretaan, sillä uusin teatteritekniikka vaatii näyttämötornin korottamista 4,5 metrillä. Näillä näkymin päänäyttämö on ilman kattoa ja sääsuojiin pussitettuna elo-syyskuussa.

Katto puretaan sisältäpäin, joten purkua varten on rakennettava telineet.

Kapeaakin kapeampi kierreportaikko vie yhä yläilmoihin köysiullakon tasoon ja huoltosilloille. Muutama yksinäinen putkella oleva lavastekangas vielä odottaa irrotustaan.

Korotusosan ulkopintaan tulee lasilankkulyhty, joten torni tulee loistamaan kaupungin uutena maamerkkinä.

Pääkatsomo on nyt huputettu ja alipaineistettu asbestipurkutöiden takia. Lauri Ahlgrenin fresko vartioi paljaana ylälämpiön ilmeen säilymistä, kun alkuperäisiä massiivipuisia penkkejä koetetaan purkaa niitä vahingoittamatta.

Vanhan ylälämpiön ilme säilyy ja paranee, kun säleverhot korvataan ikkunoiden kalvotekniikalla. Ison ja pienen näyttämön yhdistävältä uudelta lämpiöltä on näkymä Kuopion edustusmaisemaan Valkeisenlammelle päin. Uusi lämpiö on ilmava kolmionmuotoinen teräsristikkorakennelma.

Komea pääportaikko säilytetään ja on nyt huolellisesti paketoitu. Sisääntuloaulassa on meneillään lattianpurku, joten naulakoiden liepeillä mellastavat kaivinkoneet.

Jopa pääsisäänkäynnin ovenkahvat säilyvät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.