Kuopion kouluiskun tutkinta laajeni: tutkitaan myös törkeän rikoksen valmisteluna ja törkeänä vahingontekona

Keskusrikospoliisin mukaan Kuopion kouluiskua tutkitaan murhana, ainakin yhdeksänä murhan yrityksenä sekä törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuneen rikoksen valmisteluna.

Lisäksi tutkittavana on törkeä vahingonteko. Kaksi viimeisintä rikosnimikettä ovat uusia. Poliisi on lisännyt tutkittavia rikosnimikkeitä mukaan tutkintaan sitä mukaan kuin tutkinta asiassa on edennyt.

Törkeä vahingonteko koskee kuopiolaismiehen sytyttämää tulipaloa, jonka hän sytytti miekkahyökkäyksen yhteydessä Savon ammattiopiston tiloissa Kuopion Leväsellä ennen kuin kohtasi poliisit.

Paloa edeltäneessä tilanteessa miehen epäillään murhanneen miekalla yhden opiskelutoverinsa ja haavoittaneen yhteensä kahdeksaa oppilasta ja opettajaa. Lisäksi miehen epäillään haavoittaneen yhtä poliisia miekalla.

Törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuneen rikoksen valmistelu on harvinainen rikosnimike, mutta poliisi lisäsi sen tutkintaan mukaan, koska epäillyn katsotaan yrittäneen toteuttaa iskun laajalti koko sitä porukkaa vastaan, joka olivat paikalla ammattiopiston tiloissa.

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs KRP:stä ei vastannut Savon Sanomien haastattelupyyntöön viime viikolla eikä maanantaina rikosnimikkeiden selventämiseksi.

Kouluiskusta tiedossa on, että kauppakeskus Hermanissa väliaikaisesti olleissa ammattiopiston tiloissa oli iskun aikaan noin 180 opiskelijaa ja seitsemän opettajaa. Heistä 34 oppilaista oli siinä luokassa, josta mies aloitti hyökkäyksensä.

Kuopiolainen 25-vuotias Joel Marin on rikostutkinnan vuoksi vangittuna tutkintavankeuteen. Hän osallistui vangitsemiskäsittelyyn tosin sairaalasta, jossa hän on ollut hoidossa iskusta asti poliisien pysäytettyä hänen riehumisensa ampumalla sekä poliisikoiran puremisella.

Keskusrikospoliisin maanantaina antaman tiedon mukaan yksi ihminen on edelleen sairaalahoidossa iskun takia, joten ilmeisesti kaikki muut loukkaantuneet ovat pääseet sairaalasta kotihoitoon.

Keskusrikospoliisi tiedotti maanantaina, että tutkinta jatkuu vielä muun muassa kuulusteluin. Jo aiemmin sekä poliisi että Marinin avustaja kertoivat, että epäillyn kuulustelut ovat sujuneet asiallisesti ja kuulusteluja on tehty jo useita.

Poliisi arvioi pian iskun jälkeen, että poliisilla on tarve kuulustella asiakokonaisuudessa kaikkiaan kymmeniä ihmisiä eli epäillyn lisäksi muut asianosaiset, todistajia ja mahdollisesti asiantuntijoitakin.

Kuopion kouluiskussa 1. lokakuuta menehtyi yksi nainen ja loukkaantui tekijä mukaan lukien kymmenen ihmistä. Tutkintavastuu asiassa on keskusrikospoliisilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopion kouluiskusta ei ole aloitettu turvallisuustutkintaa – tarvetta erillistutkinnalle ei ainakaan vielä tiedossa

Analyysi: Tällaista väärää tietoa ja väärennettyjä kuvakaappauksia Kuopion kouluiskusta levitettiin

Iskun aikaan paikalla oli noin 180 opiskelijaa ja seitsemän opettajaa

Hätäkeskus sai yhteensä 23 hätäilmoitusta Kuopion kouluiskusta

Savon ammattiopisto ei järjestä enää koskaan opetusta luokassa, jossa kouluisku tapahtui

Neljän poliisin toimet selvitettiin kouluiskussa –  Hyökkääjä ei ampumavamman saatuaan päästänyt irti miekasta, joten poliisi käytti vielä poliisikoiraa

Kun hätä on suurin, ensihoitolääkärin tärkein tehtävä on tehdä päätöksiä

Kouluiskussa loukkaantuneista lähes kaikki päässeet sairaalasta kotiin

Tutkinnanjohtaja: Teko oli raakaa väkivaltaa sivullisia kohtaan niin kuin Turun iskussa

Asianajaja: Kouluiskusta epäilty on rauhallinen ja tekee yhteistyötä poliisin kanssa

Uusimmat

Kotimaa

Keski-ikäisellä naisella todettu tuhkarokko Hämeenlinnassa, keskussairaala neuvoo päivystyksessä asioineita tarkistamaan rokotussuojaansa

Uutisanalyysi: Viisi vuotta on pitkä aika myös Sirpa Paaterolle – Ennen piti "vaarallisena ajatteluna" ja nyt väläytti itse Postin jakamista kahteen yhtiöön

Poliisin Karhu-ryhmän ex-varajohtajalle ehdotonta vankeutta poliisilaitoksen petosjutussa – Poliisilaitoksen hankinnat valmiusyksikössä perustuivat oikeuden mukaan luottamukseen, eikä niitä valvottu tarkasti

Sisäministeriöltä kadoksissa salaisia asiakirjoja – apulaisoikeuskanslerin mukaan ministeriössä on menetelty vastoin säännöksiä ja määräyksiä

Suomalaisen Haaga-Helian ajama korkeakouluhanke Tallinnassa kaatui "Viron poliittisen tilanteen vuoksi", oppilaitos pohtii toimintaa muissa maissa

Vihreiden Pirkka-Pekka Petelius pyytää anteeksi saamelaisilta ja toivoo, ettei ongelmallisia sketsejä enää esitettäisi

Anttikosken mukaan häntä varoitettiin kertomasta Telanteelle, ettei perhe ole muuttamassa mukana – Alma Median toimitusjohtajaa ja henkilöstöjohtajaa syytetään Anttikosken syrjinnästä Aamulehden päätoimittajahaussa

Korkein oikeus piti Talvivaara-johtajien ympäristörikostuomiot ennallaan – päästöt olivat kymmeniä kertoja suuremmat kuin viranomaisille ilmoitettiin

Paatero tarkentaa lausuntoaan pakettilajittelijoiden tes-siirrosta: Posti kertoi suunnitelmista valmistelun aikana

Paatero ennakoi, että Veikkauksen tuottojen väheneminen laskee avustusmäärärahoja: "Tämä riski on olemassa"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.