Kuopion luoliin liigatason lentopallokenttä

Puolustusvoimien entisiin luolastoihin Neulamäessä voidaan rakentaa monitoimiliikuntahalli ja 1500 hengen katsomot.

Tämä käy ilmi luolien uusiokäytön esiselvityksestä, jonka Kuopion kaupunki on tilannut Suomen johtavalta kalliorakentamisen asiantuntijalta Kalliosuunnittelu Oy Rockplanilta.

Selvityksen osana valmistui luonnos monitoimihallista, jossa voidaan pelata täysimittaisella kentällä lentopalloa tai salibandya.

Hallin rakentaminen onnistuu yhdistämällä kolme luolaa yhdeksi kokonaisuudeksi louhimalla.

– Myös korkeutta saadaan lentopallolle tarvittavat 14 metriä louhimalla luoliin lsiää korkeutta, kertoo hyvinvoinnin edistämisen johtaja Janne Hentunen Kuopion kaupungilta.

Liikuntahalli täyttäisi siis finaali- ja liigapelien, sekä kansainvälisten otteluiden edellytykset.

Luolahallin rakentamisselvitys tehtiin osana kaupungin laajempaa sisäliikuntatilasuunnitelmaa.

– Kuopiossa on kova tarve sisäliikuntatiloille. Savilahti on otollinen paikka, sillä siellä on paljon tilojen käyttäjiä ja Savilahti-hankkeessa on mahdollista löytää yhteistyökumppaneita muun muassa koulutuskuntayhtymistä, jotka rakentavat uusia tiloja alueelle, sanoo Hentunen.

Seuraavaksi luolahallista tehdään tarveselvitys, jonka jälkeen asia etenee jatkovalmisteluun ja päätöksentekoon.

– Tämän toteuttamisesta ei ole siis vielä mitään päätöksiä. Olemme aivan alkuvaiheessa, mutta jos asia etenee suotuisasti voi toivoa, että Leka Volleyn ”kotiluola” valmistuisi vielä tämän vuosikymmenen aikana.

Savilahti-hanketta johtava Antti Niskanen muistuttaa, että vuosi sitten kaupungin omistukseen tulleita luolia tutkitaan myös muuhun kuin liikuntakäyttöön.

– Tähän liikuntahalli -hankkeeseen liittyy oleellisesti saman tilan käyttö alueellisena väestösuojana. Olemme tästä käyneet jo viranomaisneuvotteluja eri tahojen kesken, sanoo Niskanen.

Rockplanin selvityksestä käy ilmi, että Neulamäen luolasto on teknisesti rakennettavuudeltaan erittäin potentiaalinen kohde ja merkittävä Suomen mittasuhteissa.

– Luolien rakentaminen on järkevää ja edullistakin. Luolia ei tarvitse rakentaa kerralla, vaan niitä otetaan käyttöön sitä mukaa, kun hankkeita ilmenee, sanoo Niskanen.

Rockplanin mukaan kaupungin kannattaa ottaa kaikki hyöty irti luolastosta laajentamalla olemassa olevia tiloja, joita on jo noin 9 500 neliötä. Luolastoaluetta voi selvityksen mukaan jatkaa 120–200 metriä ennen kuin onkalot ovat Neulamäen päällä olevien rakennusten alla. Myös luolien korottamisvaraa on reilusti, sillä päällä on 30–40 metriä kalliomassaa.

Luonnoksessa on tilat muun muassa kahdelle monitoimitilalle, pukuhuoneille ja sisääntulorakennukselle, johon sijoittuisi kahvila.

Pienempi halli soveltuisi esimerkiksi voimistelijoiden ja kamppailulajien käyttöön.

– Siitä lähdetään, että tilat olisivat muunneltavissa eri tarkoituksiin. Lentopallohalliin saadaan tarvittaessa kolme salibandyn harjoituskenttää, sanoo Hentunen.

Hankkeen hinnasta Hentunen ja Niskanen eivät osaa sanoa vielä mitään.

Esiselvityksessä ehdotetaan myös hissiyhteyden rakentamista luolastosta Neulamäen päälle. Hissin voisi tehdä puolustusvoimilta jääneen ampumaradan päähän. Se lisäisi liikuntatilojen käyttöä ja saavutettavuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tukes: Lähes puolessa testatuista tatuointi- ja kestopigmenttiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita

Asiantuntija ei kannata lentoveroa – Hänellä on tiedossa parempi ratkaisu

Sähköautojen latausmahdollisuuksia lisäävä lakiluonnos saa kovaa kritiikkiä lausunnonantajilta – "Latauspisteiden ylimitoitettu rakentaminen ei lisää sähköautojen määrää Suomessa"

Orpo patistaa perussuomalaisia vastuunkantoon: "Pitää ottaa kantaa myös hankaliin kysymyksiin, eikä vastata aina vain maahanmuutto"

Erikoislääkäreitä on koulutettu niin vähän, ettei määrä riitä kaikilla erikoisaloilla edes eläköitymisten kattamiseen – "Aloista huolestuttaa eniten fysiatria"

Postilakon sovittelu jatkuu tänään valtakunnansovittelijan johdolla

Korkein oikeus saa pohdittavakseen visaisen pulman: Onko rikottu kaljapullo hengenvaarallinen teräase vai ei?

KKO ratkaisee, ovatko käräjäoikeuksien kesällä määräämät ajokiellot laittomia vai ei

Joulujuhla vai koulujuhla? Petteri Orpo selitteli viikonlopun somekohua: "Se karkasi siihen erikoiseen kulmaan, jota en tarkoittanut"

Eduskunnassa aloitettiin aktiivimallin hautajaisten vietto – kokoomusta syytettiin täyskäännöksen tekemisestä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.