Kuopion vesiongelma laajenee: KYSillä kriisikokous

Kuopion keskustaa torstaiaamuna riivannut vedenlaatuhäiriö on levinnyt jo Kuopion yliopistollisen sairaalan tiloihin. KYS on pitänyt aiheesta kriisikokouksen.

KYS ei ole kokonaisuudessaan vailla puhdasta vettä, sillä Sädesairaalaan ja osiin vuodeosastoista kulkee yhä kirkas vesi. Ongelmana on, ettei puhdasta vettä voida siirtää sieltä muualle sairaalaan.

– Kaarisairaalassa, vanhalla puolella ja muissa sivurakennuksissa vesi on ruskeaa, KYSin viestintäjohtaja Varpu Puskala selvittää.

Suu- ja leukasairauksien poliklinikka käyttää tällä hetkellä osittain pullovettä. Myös synnytyssalien synnytysammeet ovat käyttökiellossa.

– Suu- ja leukasairauksien puoli toimii osittain puhdistetulla vedellä, mutta sieltäkin on alettu siirtää toimenpiteitä ensi viikolle, Puskala kertoo.

Lasten teho-osasto ja Islab toimivat tällä hetkellä suodatetun veden turvin. Vesiongelma ei koske KYSin ruokahuoltoa eikä välinehuoltoa. Sairaalaan tuodaan lisäksi puhdasta juomavettä tankkiautolla.

Kahviautomaatit suljetaan kuitenkin koko sairaalasta. Kahvia saa silti KYSin kahviloista.

Hoitohenkilökunnan keskuudessa on herännyt huoli, voiko käsiä pestä hanavedellä.

– Linjasimme niin, että voi pestä, mutta käsihuuhteiden käyttöä pitää tehostaa huomattavasti. Ja kaikkien immuunipuutospotilaiden ja erityissairaiden kohdalla sekä vastasyntyneiden teholla käytetään vain ja ainoastaan pullovettä, Puskala toteaa.

KYS oli saanut Kuopion Vedeltä etukäteen tiedotteen kaupungissa mahdollisesti ilmenevistä vedenlaatuongelmista. Ongelmien ei kuitenkaan pitänyt yltää KYSiin asti.

– Tämä on poikkeava tilanne. Ei Kuopion Vedellä uskottu, että se tänne asti tulisi, Puskala kertoo.

– Jos tämä jatkuu vielä huomenna, tulee eteen erityispotilaiden pesut. Se on taas oma ongelmansa, hän jatkaa.

Kuopiossa on ilmennyt torstaina laajojavedenlaatuhäiriöitä, jotka johtuvat Itkonniemen vesilaitoksen saneerauksesta ja siihen liittyvistä verkostotöistä. Ruosteen värjäämä vesi on ollut ruskeaa tai likaisen kellertävää.

Laatuhäiriöiden mahdollisuus on edelleen suurin Itkonniemen, Männistön, Linnanpellon, Saarijärven, Kelloniemen, Kettulanlahden sekä keskustan alueilla.

Jos vesi on värjääntynyttä, sitä ei suositella käytettävän juoma- tai talousvetenä ja myös pyykinpesua on syytä välttää, mutta vettä voi käyttää muun muassa wc:n huuhteluun. Kiinteistön sisäisistä putkistoista värjääntyneen veden poistumista voi edistää juoksuttamalla vettä ajoittain, 5–10 minuuttia kerrallaan.

 Jos vesi ei ole värjääntynyttä, sitä voi käyttää normaalisti.

Kuopion Vesi on järjestänyt vedenjakelupaikkoja Kuopion torille, Männistön Teboilille, Gustav Raninin muistomerkin läheisyyteen Kirkkokadun ja Varastokadun kulmaan sekä Alavan kirkon Valkeisenlammen puolella olevalle pysäköintialueelle. Jakelupaikat ovat toiminnassa välittömästi ja niistä voi hakea vettä omiin astioihin.

Korjattu 14.31: Toisin kuin KYS aiemmin tiedotti, dialyysiosastoa ei ole suljettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.