Kuopioon eksynyt susi törmäsi talon ikkunaan – ei uusia havaintoja

Kuopiossa kaupunkialueella jouluaattona liikkunut susi vauhkoontui erehdyksestään niin pahoin, että se jopa törmäsi talon ikkunaan Puijonlaakson Retkeilijäntiellä.

Silminnäkijöiden mukaan se loukkasi tilanteessa vähän tassuaan. Maahan jäi pari veristä jälkeä, mutta haava oli pieni, sillä pian suden jäljet jäivät lumeen aivan normaalin näköisinä.

Yksin liikkunut susi eksyi jouluaattona järven jäältä Kuopion Päivärantaan eli keskelle vilkasta asuintaajamaa. Asukkaita tapaus ei pelottanut, vaan ihmetytti.

Yksin liikkuneesta isosta sudesta tehtiin toistakymmentä havaintoja Päivärannassa, Rypysuolla ja Puijonlaaksossa. Ensimmäiset havainnot tulivat Päivärannantieltä, sitten Keski- ja Pikku-Kaarelta.

– Olin Päivärannassa vanhempien luona, kun parinkymmenen metrin päästä näytti menevän irrallaan iso koira. Se poukkoili pihoissa muutaman minuutin edestakaisin, kuopiolainen Miia Laapio kertoo.

– Se näytti ihan sudelta, mutta ajattelin, ettei keskellä kaupunkia voi olla susia. Vasta myöhemmin kuulin, että oli se susi eikä karannut koira. Tilanne ei ollut uhkaava, vaan mielenkiintoinen: Näköjään ei ole täysi mahdottomuus nähdä sutta kaupungissa.

Reitti kulki Puijon laduilta Rypysuolle

Päivärannan jälkeen sudesta tuli havaintoja Puijon hiihtoladuilta.

Susi ylitti Puijon lounaaseen ja törmäili Rypysuolla talojen piha-aitoihin ennen kuin osasi ylittää Suurmäentien. Sitten susi nähtiin useassa kohdassa Taivaanpankontiellä.

Alueella susihavainto oli päivän vilkkain puheenaihe vielä tapaninpäivänäkin.

– En ollut onneksi silloin kotona, vaan kuulin sudesta muilta. Päätin kuitenkin, etten sinä iltana mennyt koirien kanssa iltalenkille metsään, Salla Heliö kertoi maanantaina. Hän liikkuu villakoiriensa kanssa paljon alueella, jossa sudesta tehtiin monta havaintoa.

– On se ollut erikoinen tapaus. Susi on selvästi ollut eksyksissä. Todennäköisesti susi on poistunut täältä jo kauas, mutta moni pikkukoiran omistaja vähän aikaa varoo päästämästä koiraansa metsään – kaiken varalta.

Taivaanpankontie 23:n luona susi juoksi aivan kerrostalojen pihoissa.

– Kun kuulin siitä, ajattelin ensin, ettei se voi olla totta. Sitten se kuulosti kyllä mielenkiintoiselta, Sini Pesonen ihmettelee.

Sudesta viimeinen varma havainto eli näköhavainto jälkineen, kuva tai video tehtiin lauantaina puolelta päivin. Poliisi ja suurriistavirka-apuverkoston metsästäjät tutkivat aluetta kuitenkin yöhön asti.

– Susihavaintoja seurattiin pimeään asti. Todennäköistä on, että pimeällä tilanteen rauhoituttua se on poistunut alueelta paremmille salomaille, petoyhdyshenkilö Jari Heikkinen sanoo.

Hän oli aattona lämmittämässä joulusaunaa, kun poliisi hälytti verkoston metsästäjät ja pyysi heitä paikalle niin pian kuin mahdollista.

– Meitä oli kuusi henkilöä poliisin apuna. Tapaus oli kyllä ainutlaatuinen taajamassa. Kuopion haja-asutusalueellahan susihavaintoja tehdään satunnaisesti, mutta tämä oli aivan poikkeuksellista.

Sutta ei enää löydetty, koska sakea lumisade peitti jäljet. Poliisi on joulupäivien ajan seurannut tilannetta ja ottaa vastaan havaintoja, jos sudesta tulee uutta tietoa.

Todennäköisesti se on joulupyhinä löytynyt hiljaisen välin livahtaa takaisin jäälle ja pois kaupungista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Susi oli ainutlaatuinen tapaus, ahma nähtiin pari vuotta sitten

Kuopion sudesta ei enää havaintoja: "On varmasti tyytyväinen tilanteeseen"

Susi tallentui videolle kaupan pihassa Kuopiossa - Tältä se näytti

Petoyhdyshenkilö Kuopion citysudesta: "Panikoimaan ei kannata ryhtyä"

Susi liikkui asuinalueilla Kuopiossa - hätäkeskukseen useita ilmoituksia