Kuopioon tulee iso hätäkeskus

Hallituspuolueet ovat sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) esityksestä päättäneet, ettei uusien hätäkeskusten sijoituspaikkakuntia muuteta. Sen sijaan Kuopioon keskitetään hätäpuhelut Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan lisäksi myös Kouvolan alueelta.

Kouvolaan suunniteltiin ensin erityispalvelukeskusta, mutta sisäministeriön mukaan sille ei löytynyt riittävästi Hätäkeskuslaitoksen erityistehtäviä.

Kouvolan keskuksen jatkamiselle ei nähdä tarvetta ja se lopetetaan. Se vankistaa Kuopion hätäkeskuksen tulevaisuuden näkymiä, kun tehtäviä ei ripotella Itä-Suomen tulevalla hätäkeskusalueella eri kuntiin.

- Koska aiempaa päätöstä joudutaan tältä osin muuttamaan, on sovittu, että Kouvolaan sijoitetaan valtiovarainministeriön johdolla valmisteltu kansalaisten neuvontapalvelu samalla kun Kouvolan hätäkeskuksen toiminta lakkaa, Räsänen selvittää.

Näin tarkoitus on, että osa Kouvolan nykyisistä hätäkeskuspäivystäjistä voi hakeutua joko Kuopioon tai uusiin tehtäviin valtiolle Kouvolassa.

Sisäministeri Räsänen kertoo, että linjauksesta sovittiin tänään hallituspuolueiden puheenjohtajien hätäkeskusuudistusta koskevissa neuvotteluissa.

Ennen päätösesitystään Räsänen kävi läpi hätäkeskusten sijaintipaikat, tulevat suunnitelmat ja niiden kaikki perustelut.

- Lopputulos tarkassa harkinnassa oli, että uudistus on jo viety niin pitkälle, ettei sen purkaminen tai muuttaminen ilman huomattavia lisäkustannuksia ole mahdollista.

- Uudistus koskee Hätäkeskuslaitoksen lisäksi laajaa viranomaisverkostoa. Sekin vaihtoehto, että jatkettaisiin vanhan mallin mukaan, on täysin pois suljettu. Nykyjärjestelmän ylläpitäminen kasvattaisi kustannuksia useilla miljoonilla euroilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.