Pienessä piirissä maailmankuulu – Tänne tullaan kuvaamaan lumilautavideoita jenkeistä asti

Rajalan koulun pihalle rakennettu nyppylä ei anna ensimmäisellä yrityksellä tarpeeksi vauhtia lumilaudalle, ja kuvausryhmä joutuukin pikaisesti takaisin lapiohommiin. Temppu pitää saada tehtyä nopeasti ennen hämärän laskeutumista.

Chris Kyle, Corey Copeland ja Thibaut Roux ovat tulleet Iso-Britanniasta ja Ranskasta Kuopioon kuvaamaan lumilautavideoita. Katulumilautailijoiden piirissä Kuopio on maailmankuulu, ja sekä alan ammattilaiset että harrastajat vierailevat kaupungissa joka talvi Yhdysvalloista asti.

Urbaanissa ympäristössä laskevia houkuttelee muun muassa jyrkään mäkimaastoon rakennetut pitkät ja jäiset kaiteet. Esimerkiksi Jynkän koulun rinteen rappuset ovat päätyneet puitteiksi lukuisille videoille myös Atlantin toisella puolella.

– Lisäksi Suomi on tunnettu ystävällisistä ihmisistä. Joissain maissa paikalliset ja poliisi tulevat keskeyttämään laskemisen, jolloin pitää mennä jonnekin muualle, Kyle kertoo.

Videoiden tekeminen on oleellinen osa varsinkin urbaania lumilautailua, sillä temput ovat monesti paljon näyttävämpiä kuin laskettelukeskuksissa kuvatut. Kaupunkimaastossa lautailijat joutuvat ottamaan huomioon vaihtelevat nopeudet ja ympäristön vaihtelevuuden.

– Moni tempuista on saanut alkunsa skeittaamisesta. Niillä on samat nimetkin ja kaikki, Kyle mainitsee.

Kylen, Copelandin ja Rouxin kuvausryhmässä oli alunperin yhteensä seitsemän lautailijaa, mutta neljä heistä joutui palaamaan jo kotimaahansa. Kuvaaminen onnistuu silti kolmestaankin: yksi lautailijoista laskee kerrallaan muiden kuvatessa.

– Joskus samaa temppua saa yrittää 160 kertaa. Kun se lopulta onnistuu, tietää minkä takia tätä tekee, Copeland kuvailee.

Tempun valmisteleminen vaatii paljon aikaa ja lihasvoimaa, sillä monesti lautalijaa varten pitää rakentaa sekä hyppyri että alkuvauhdin antava isompi nyppylä. Nyppylä rakennetaan lunta lapioimalla ja tamppaamalla, sekä välillä kinosta vedellä jäädyttämällä.

– Hyppyristä ei kannata koskaan rakentaa liian suurta, sillä se näyttää huonolta videolla. Tempun pitää näyttää vaikealta, Copeland neuvoo.

Alkuvauhtia kolmikon tempuille antavan nyppylän harja alkaa muutaman laskun jälkeen murenemaan. Muutamalla voimakkaalla tamppauksella kuvaukset pääsevät jatkumaan.

Rajalan rappusilla laskiessaan lumilautailijat saavat yleisöä koulun jälkeen pihalle leikkimään jääneistä lapsista, jotka hurraavat Rouxin laskeuduttua taidokkaasti jaloilleen kaiteella kiidettyään.

– Jatka vain lumilautailua, se voi muuttaa elämäsi, Copeland toteaa yhdelle lumilautailijaksi itsensä esitelleistä vanhemmista koululaisista.

Lasketteluvideoiden tekemiseen kuuluu usein tuotteiden ja tuotemerkkien brändäys, ja monet suosituimmista videoista mainostavat samalla esimerkiksi urheilutarvikkeita, energiajuomia tai liikuntavaatteita.

Kyle kertoo kuvausryhmän videon promoavan brittiläistä lapsille tarkoitettua lumilautailun valmennusleiriä, jossa Copeland ja Roux toimivat opettajina. Samalla haetaan näkyvyyttä Kylen muutama vuosi sitten siskonsa kanssa perustamalle yritykselle, joka valmistaa talvivaatteita laskettelijoille.

Kuopion markkinointijohtaja Kirsi Soiniselle tieto kaupungin maailmanlaajuisesta maineesta lumilautailijoiden keskuudessa on uusi, vaikka hän kertookin kuulleensa nuorisoporukan kuvaavan urheiluvideota paikkakunnalla.

– Kamalan hieno juttu, että meillä on tällaisia poikkeuksellisia ja jopa vähän salassa olevia asioita. Olen oikein tyytyväinen että tällaisia uusia avauksia täällä tapahtuu, Soininen kommentoi.

Lumilautailijoiden temppuja koulupäivän jälkeen vierestä seuraamaan jääneet lapset olivat kaiteilla kiitämisestä haltioissaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.