Kuopiossa kävi harvinaisia ja kauniita vieraita

Kuopiossa nähtiin maanantaina harvinaisia ja kauniita lintuvieraita, kun Sotkanniemen Pöksänlammen rannalla asustava Matti Ivakko huomasi pellollaan käyskentelevän kaksi poikkeuksellisen vaaleaa hanhilintua.

Hän ilmoitti havainnostaan riistapäällikkö Jouni Tanskaselle, joka puolestaan hälytti lintuasiantuntijan paikalle. Asiantuntija kutsui puolestaan omalla järjestelmällään muita lintuharrastajia.

Linnut todettiinkin pian meillä varsin harvinaisiksi tiibetinhanhiksi. Laji on kotoisin Keski-Aasiasta, mutta sitä on luonnonvaraisesti pesivänä myös Euroopassa. Ainakin Norjassa tiibetinhahia pesii säännöllisesti.

Tiibetinhanhea on kauniin ulkomuodon takia paljon lintutarhoissa, josta se on karannut Euroopan luontoon. Bongarit määrittelevät lajin toistaiseksi tarhakarkulaisten kategoriaan. Se ei ole näin ollen  pinnakelpoinen.

Sotkanniemellä kävi maanantaina runsaasti lähiseudun lintuharrastajia. Lajia ei tiettävästi ole aiemmin nähty Pohjois-Savossa. Pöksänlampi on rehevä lintujärvi, josta on tehty monia harvinaisuushavaintoja aiemminkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.