Suomessa paljastui laaja alkoholin myyntirinki alaikäisille - mies toimi välittäjänä työkseen

Kuopiossa on paljastunut poikkeuksellinen alkoholirikossarja, jossa nuoren kuopiolaisen miehen epäillään elättäneen itsensä myymällä alkoholia ja tupakkaa alaikäisille.

Tapaus on yksi Suomen suurimpia poliisin paljastamia alkoholin välitysrinkejä alaikäisille.

Miehellä oli ostajarinki alaikäisiä alkoholin ja tupakan ostajia Kuopiossa ja Siilinjärvellä. Poliisin tietojen mukaan 20-vuotias mies sopi asiakkaidensa kanssa tapaamisia etenkin Sokoksen kongiin Kuopion torin laidalle, jossa hän maksua vastaan luovutti tuotteita ostajille.

Tapaus on myös siitä poikkeuksellinen, ettei mies hankkinut tuotteita halvalla esimerkiksi Virosta, vaan suoraan Kuopion keskustan tai lähiöiden kaupoista. Elantonsa hän hankki ottamalla jokaisesta hakukerrasta hakupalkkiota alaikäisiltä.

Toiminnan epäillään jatkuneen ilmeisesti ainakin viime vuoden keväästä asti, kunnes poliisi paljasti tapauksen.

Poliisi paljasti WhatsAppin kautta

Vyyhti lähti selviämään, kun poliisi tutki muuta rikosasiaa varten erään kuopiolaisnuoren WhatsApp-viestejä. Sieltä löytyi jopa noin 80 nuoren rinki, jossa alkoholia ja tupakkaa myytiin ohi virallisten myyntikanavien.

– Parhaille asiakkailleen mies oli tehnyt kymmeniä hakukertoja. Jokaisesta hakukerrasta hän otti joitakin euroja ylimääräistä. Kun asiakkaita oli noin paljon, kyse oli isoista summista, rikoskomisario Mikko Lyytinen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Mies on tunnustanut poliisin kuulusteluissa rikokset ja kertonut tehneensä alkoholin ja tupakan välitystä alaikäisille käytännössä työkseen eli elättänyt sillä itsensä asuin-, ruoka- ja muita kuluja myöten.

Poliisi epäilee miestä alkoholirikoksesta ja tupakan myyntirikoksesta. Tapauksen tutkinta on kesken.

Kymmenet perheet saavat yhteydenoton

Poliisi on saanut tutkinnassa selville myös kaikki alaikäiset alkoholin ostajat.

Kymmenissä kuopiolaisissa ja siilinjärveläisissä perheissä luvassa on sosiaalityöntekijän yhteydenotto huoltajiin ja nuoreen itseensä.

– Henkilöitä on niin paljon, ettei poliisi ota nyt yhteyttä jokaiseen perheeseen, vaan annamme nimet sosiaalitoimelle ja sosiaalityöntekijät ovat yhteydessä kaikkiin.

Savossa on aiemmin tullut ilmi alkoholin luvatonta välitystä, mutta aiemmissa ammattimaisissa tapauksissa alkoholia on myyty alkoholisoituneille keski-ikäisille asiakkaille ja juomat on yleensä haettu Virosta tai myyty esimerkiksi kiljua tai pontikkaa.

Asiakasmäärältään Kuopion rinki on ensimmäinen näin iso pelkästään alaikäisiin keskittynyt myyntikeskittymä Itä-Suomessa. Vastaavia on tullut yksittäisiä kertoja ilmi aiemmin Etelä- ja Länsi-Suomessa, mutta useimmilla välitysringeillä asiakkaita on ollut noin parikymmentä, ei lähes sataa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Konkurssiin mennyt pubi ei lopettanut anniskelua – kassan varatkin katosivat

Mies myi 6 000 litraa kotiviiniä alkoholiongelmaisille

Mies myi jopa 250 litraa pontikkaa