Kuopiossa rata on saatu raivattua linja-autoturman jäljiltä - VR:n mukaan junaliikenne palannut normaaliksi

Kuopiossa rata on saatu raivattua linja-autoturman jäljiltä, kertoo Liikenneviraston Rataliikennekeskus.

Osa aamun henkilöjunista kuitenkin korvataan linja-autoilla Kuopion ja Suonenjoen välillä.

Junaliikenne Kuopion ja Suonenjoen välillä jatkuu normaalisti klo 8:00 alkaen. VR kehottaa verkkosivuillaan matkustajia varautumaan viivästyksiin matka-ajoissa.

Itä-Suomen poliisi kertoi, että turmabussi nostettiin raiteilta ja kuljetettiin sisätiloihin tarkempia tutkimuksia varten.

 

Bussi syöksyi perjantaina iltapäivällä alas sillalta noin 7–10 metrin matkan junaraiteille Kuopiossa. Ennen pudotusta linja-auto törmäsi viiteen henkilöautoon. Turmassa kuoli neljä ja neljä loukkaantui vakavasti. Yhteensä bussissa oli 20 matkustajaa. Turmabussin matkustajat olivat suomalaisia Ruotsissa asuvia karaokeharrastajia. Onnettomuusbussissa ollut henkilö kertoo STT:lle, että ryhmä oli lähtenyt perjantaina aamulla Kalixista Pohjois-Ruotsista kohti Kuopion Rauhalahtea laulamaan karaokea.

Kaikki bussissa olleet eivät hänen mukaansa olleet eläkeläisiä, toisin kuin poliisi on aiemmin kertonut.

 

 

Kuljettajan mukaan linja-auton jarrut eivät toimineet

 

Merkittävä osa Kuopion turmabussin matkustajista oli turvavöissä, kertoi paikalla ollut päivystävä palomestari Petteri Lintunen STT:lle. Eivät kuitenkaan välttämättä kaikki.

Lintusen mukaan joku tai jotkut matkustajista olivat sinkoutuneet bussista ulos. Osa matkustajista oli itse pystynyt poistumaan bussista.

 

Kuljettaja kertoi perjantaina poliisille, että linja-auton jarrut eivät toimineet ja että hän oli menettänyt auton hallinnan. Poliisi ei ottanut vielä kantaa onnettomuuden syyhyn. Onnettomuustutkintakeskus on käynnistänyt turmasta alustavan tutkinnan.

 

Sairaalassa tehtiin suuronnettomuushälytys

 

Sekä loukkaantuneet että kuolleet kuljetettiin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Sairaalassa tehtiin suuronnettomuushälytys. Kuopion bussiturman hoitoa helpotti se, että työvuoro Kuopion yliopistollisessa sairaalassa oli juuri vaihtumassa, kertoi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen tiedotustilaisuudessa.

– Hoitajia ja lääkäreitä oli vielä paljon töissä, joten saimme suuren määrän leikkaussaleja hoitamaan potilaita. Hyvä aika sattui, Miettunen sanoi.

Kuopion bussiturman loukkaantuneiden ja uhrien omaisille on järjestetty psykososiaalista tukea Kuopion yliopistollisen sairaalan auditoriossa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Turmabussia nostetaan parhaillaan junaradalta – parisataa uteliasta kerääntyi seuraamaan operaatiota

IS: Bussin kyydissä matkusti karaokeporukka Kalixista

Kuopiolainen kirvesmies kiirehti ensimmäisenä auttamaan – "Linja sukelsi suoraan junaraiteelle"

Onnettomuuspaikalla auttanut kertoo: "Katsoin alas ja huomasin linja-auton kyljellään"

Linja-auton jarrujen pettäminen olisi hyvin harvinaista – teoriassa paineilmajarrujen pitäisi kytkeytyä päälle vian sattuessa

Turmabussi lähti Ruotsista

Junat rutkasti myöhässä bussiturman takia

Presidentti Sauli Niinistö esitti surunvalittelunsa Kuopion bussiturmasta

Radalle pudonneessa linja-autossa oli porukka Ruotsissa asuvia eläkeläisiä

Linja-auton matkustajia oli sinkoutunut radalle - kaikki potilaat aikuisia