Kuopiossa rengastettu lintu löytyi Etelä-Afrikasta: "Itäsuomalaiset lentävät yhä kauemmaksi"

Lintuharrastaja Tapio Osala koki suuren yllätyksen, kun hänen rengastamansa kalasääski löytyi Etelä-Afrikasta asti. Osala oli varustanut linnun lukurenkaalla Kuopion Juurusvedellä heinäkuun puolivälissä yhdessä rengastusharjoittelija Antero Tiilikaisen kanssa.

Eteläafrikkalainen lintuharrastaja kuvasi kuopiolaisen sääksen Kapkaupungin pohjoispuolella, Velddrif'in Bergrivier-joella joulukuussa.

– Olipa hyvä joululahja! Tämä on kaukaisin havainto rengastamistani linnuista, ja vielä elävästä linnusta. Yleensä nämä havainnot koskevat kuolleita lintuja, Osala iloitsee.

Hän oli ollut rengastamassa ensimmäistä kertaa sääksen pesäpoikasia. Niitä oli poikkeuksellisesti kolme, ja nyt Afrikasta löytynyt poikanen oli pesueen suurin: 1 450 grammaa. Muut poikaset olivat 1 350 ja 950 grammaa.

Kaikki kalasääsket talvehtivat Afrikassa, mutta Etelä-Afrikassa kalasääskiä on tavattu vain muutamia viime vuosikymmenten aikana.

– Nyt on menossa sellainen trendi, että pohjois- ja itäsuomalaiset sääkset lentävät yhä kauemmaksi Afrikkaan, mutta Länsi- ja Etelä-Suomesta lennetään Afrikan keskiosiin, Osala toteaa.

Hän alkoi varustaa Juurusveden kolmen sääksenpesän poikasia lukurenkailla saadakseni vastauksen siihen, tulevatko nämä sääkset aikoinaan samalle alueelle pesimään.

– Nuoret sääkset palaavat Suomeen ensimmäisen kerran vasta juuri ennen kuin täyttävät kolme vuotta. Sen jälkeen palaavat joka kesä kunnes muutaman vuoden ikäisenä aloittavat pesinnän. Kunhan sopivat pesäpuun löytävät.

Osalan mukaan sääksikanta on nykyään Suomessa melko vakaa. Kannan elpyminen on tapahtunut lintuharrastajien avustuksella. Suuri osa Suomen sääksistä pesii ihmisen rakentamassa tekopesässä, koska suuret tasalatvaiset petäjät ovat harvassa.

Viisi vuotta lintujen rengastamista harrastanut Osala rengastaa pääasiassa merikotkia Pohjanmaan rannikolla ja saaristossa. Hän aikoo jatkaa sääksien rengastusta savossa ensi kesänäkin.

Lukurengas on linnun oikeaan jalkaan laitettava alumiininen rengas, jonka koodin Suomen Rengastoimisto rekisteröi. Havainto linnusta kulkee rengastustoimistojen kautta myös rengastajalle.

Suomessa arvioidaan pesivän 1 200 sääksiparia, koko Euroopassa 5 000.