Kuopiossa taas Suomen surkein ilmanlaatu

Kuopiossa mitattiin jälleen sunnuntaina koko Suomen huonoin ilmanlaatu, kun Kuopion keskustasta ei ole poistettu lainkaan talven jäljiltä hiekoitushiekkoja toisin kuin muista kaupunkikeskustoista.

Sunnuntaina iltapäivällä ilmanlaatu heikkeni Tasavallankadulla ja keskustassa erittäin huonoksi, kun lämpimänä päivänä hiekoitushiekat pöllysivät tuulenpuuskissa.

Näky oli monista kulkijoista järkyttävä, kun hiekkaa ja jopa lumen alta paljastuneita roskia muovipusseista alkaen lensi tuulessa sakeina pilvinä kulkijoiden tasolla.

Autoliikenne sunnuntaina oli hiljaista, joten liikenteen nostattaman hiekan piikkiin asiaa ei voi laittaa.

Karkottaa jo ihmisiä

Keskustassa asuu toistakymmentä tuhatta ihmistä, siellä on runsaasti työ- ja harrastuspaikkoja ja sunnuntaina kaupungilla olisi ollut liikkeellä äänestäjien lisäksi kaupoissa kävijöitä ja kahviloissa istujia, mutta osa asiakkaista kääntyi hiekan takia kannoillaan ja lähti asioilleen keskustan ulkopuolelle.

Keskustan ilmanlaatu on ollut surkea koko huhtikuun, ja moni terveistä aikuisista on siirtynyt asioimaan pois keskustasta, jossa silmät, hengitys, kengät, vaatteet ja autot likaantuvat hiekkapölystä ja kaduilla olevista hiekka- ja roskakasoista.

Sora vaikeuttaa myös muun muassa rollaattorilla liikkumista, ja hiekkapöly on estänyt keskustan asukkailta esimerkiksi kevään ikkunanpesun.

Kaupunki on puhdistanut katuja muualla Kuopiossa, mutta keskustan katuja aiotaan kootusti pestä vasta viikon päästä. Rännikatujen hiekkavallien siivouksesta ei ole tietoa.

Jo aiemmin tällä viikolla Kuopion ilmanlaatu on ollut useina päivinä Ilmanlaatuportaalin mukaan koko maan huonoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopion ilmanlaatu maan hiekkaisin