Kuopiossa tehostetaan terveydenhuollon päivystystä

Kuopion kaupungin ja Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) yhteispäivystyksen ruuhkista pyritään eroon ja potilaiden hoitopolkuja järkeistetään. Jatkossa KYSin päivystyksessä potilas ilmoittautuu suoraan sairaanhoitajalle, joka arvioi, kuuluuko potilas kiireellisesti hoidettaviin päivystyspotilaisiin. Jos ei, hänet ohjataan työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen. Ajan saa päivystyksen hoitajalta.

- Noin joka viides perusterveydenhuollon päivystykseen tuleva potilas voitaisiin hoitaa muuallakin, sanoo KYSin päivystyksen ylilääkäri Harri Hyppölä.

- Kaupungin omalääkäreille varataan jatkossa entistä enemmän päivystysaikoja, lupaa kaupungin apulaisylilääkäri Pertti Lipponen.

Uudistus astuu voimaan 12. maaliskuuta.

Kyse on kansainvälisesti hyväksytyn periaatteen noudattamisesta, jonka mukaan päivystyksessä keskitytään vain äkillisesti loukkaantuneiden ja sairastuneiden potilaiden hoitamiseen. Pohjois-Savossa päivystyskäyntejä on poikkeuksellisen paljon muuhun maahan verrattuna.

Yhteispäivystykseen tuodaan myös entistä enemmän erikoislääkäreitä. Tähän saakka päivystys on suurelta osin ollut nuorten lääkärien harteilla.

- Tarkoitus on, että erikoislääkäri katsoo potilaan tilanteen tarvittaessa jo hoidon alkuvaiheessa, eikä niin, että ensin odotetaan kaikkien mahdollisten kokeiden tuloksia.

KYS ottaa kevään kuluessa käyttöön myös entistä tehokkaamman puhelinneuvonnan.

Päivystyksen tilat on remontoitu uudistusta silmälläpitäen. Hoitajilla on suljetut vastaanottotilat potilaiden arviointia varten, joten myös yksityisyydensuoja paranee. Uutta on myös päivystyksen viranomaisovi , jonka kautta poliisin saattelemat asiakkaat tulevat taloon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.