Kuristaja pohdiskeli työpaikallaan surmaajan motiivia

Nailonsukkamurhat puhuttivat ja pelottivat Kuopiossa 50 vuotta sitten. Tapausta käsiteltiin laajasti eri medioissa. Savon Sanomat julkaisi aihetta käsitteleviä juttuja Muistojen Kuopio -lehdessä keväällä 2013. Nyt jutut julkaistaan myös verkossa.

Poliisikuulusteluissa selvisi, että Ilkka Kivioja oli tavannut kerran Terttu Mikkosen toista kuukautta ennen surmailtaa. Kivioja oli käynyt silloin Tertun asunnon ovella Puistokadulla, kun Raili Laitisen veli haki sinne jäänyttä vajaata rommipulloa.

Lauantaina joulukuun 5. päivän iltana 1964 Kivioja oli päättänyt mennä Tertun asunnolle ollakseen tämän kanssa sukupuoliyhteydessä. Terttu torjui aikeet jyrkästi, jolloin Kivioja kuristi tämän kuoliaaksi ja makasi tämän. Kivioja sitoi lopuksi nailonsukan uhrin kaulaan ja poistui noin tunnin kuluttua.

Seuraavat viikot parturioppilas Kivioja kävi töissä, luki ahnaasti surmauutisia ja pohti avoimesti mahdollista surmaajaa ja tämän motiivia.

–?On se ollut ovela kaveri, joka on tuon Mikkosen murhannut, Kivioja sanoi Railin veljelle.

Työpaikalla tuli puheeksi myös Kuopion kaupunginhallituksen suunnittelema ilmiantopalkkio.

–?Ilmoitetaan sinut Ilkka, niin saadaan pari tuhatta markkaa, hyvät rahat, kollega heitti.

Kivioja hymyili mitään sanomatta.

 

Sunnuntaina tammikuun 3. päivänä 1965 Kivioja liikuskeli Railin veljen kanssa.

Illalla kuuden jälkeen he lähtivät Laitisesta Hapelähteenkadulta. Heidän piti mennä katsomaan televisiota Laitisen sisarusten tädin luokse Kuninkaankadulle niin sanottuun Haaremintaloon. Porraskäytävässä Kivioja sanoi, että hän lähteekin veljensä luokse Niiralaan.

Kivioja palasi Laitiseen, jonne Raili oli jäänyt yksin. Hän pyysi Railia kanssaan baariin, mutta tämä ei suostunut. Kivioja hyökkäsi Railin päälle ja kuristi kuoliaaksi. Raili ennätti purra Kiviojaa rintaan. Kivioja riisui Railin osittain ja sitoi kaulan ympärille nailonsukan. Hän viipyi asunnossa reilun varttitunnin ja palasi Haaremintaloon.

Kohta sinne soitti järkyttynyt Laitisten perhetuttu käskien nopeasti Laitiseen. Täti, Railin veli ja Kivioja kiiruhtivat surmapaikalle, jossa Kivioja seurasi tyynesti poliisien alkuselvittelyjä. Seuraavana aamuyönä poliisi pidätti Kiviojan.

Railin kohtaloksi oli tullut parikymmentä minuuttia, jotka hän ennätti olla yksin kotona. Perhetuttu oli tullut sisälle katuovesta muutaman minuutin kuluttua siitä, kun Kivioja oli poistunut takaovesta. Railin sisko oli puolestaan lähtenyt kaverinsa kanssa kotoaan muutama minuutti ennen kuin Kivioja oli tullut sisään.

 

Keskiviikkona 6. tammikuuta Kivioja yritti tappaa itsensä Kuopion poliisiaseman sellissä pudottamalla sängyn jalan kurkkunsa päälle. Neljän päivän kuluttua Kivioja täytti 18 vuotta.

Torstaina heinäkuun 1. päivä Kuopion raastuvanoikeus tuomitsi Ilkka Kiviojan 15 vuodeksi kuritushuoneeseen. Perusteena oli kaksi murhaa, jotka oli tehty nuorena henkilönä ja täyttä ymmärrystä vailla.

Tuomioon yhdistettiin jatkettu haureuden harjoittaminen samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa ja törkeä varkaus. Kivioja oli tutustunut edellisenä syksynä 46-vuotiaaseen maalariin, jonka kanssa hän oli ollut homoseksuaalisessa suhteessa, mikä oli siihen aikaan rangaistava teko. Kaksi tuntia ennen Railin surmaa Kivioja oli murtautunut maalarin varastoon Railin veljen kanssa. He veivät sieltä Karjala-viinipullon, jonka joivat hautausmaan kiviaidan luona.

Itä-Suomen hovioikeus piti Kiviojan tuomion ennallaan, mutta katsoi teot tapoiksi ja ruumiiden ilkivaltaiseksi pitelemiseksi.

 

Vuonna 1972 Kivioja pääsi ehdonalaiseen vapauteen. Seitsemän vuotta myöhemmin Kivioja kertoi Nykypostin haastattelussa, että hänellä oli ollut lista 13 naisesta, jotka hän oli aikonut tappaa.

Vapautumisensa jälkeen nimensä muuttanut Kivioja syyllistyi pienehköihin rötöksiin. Hän elää 66-vuotiaana eläkeläisenä Etelä-Suomessa.

Syyttömänä Tertun surmasta pidätetty Viljo Patronen muutti Ruotsiin palaten myöhemmin Suomeen. Hän jäi työkyvyttömyyseläkkeelle nelikymppisenä mielenterveyden suistuttua.

Patronen kuoli 70-vuotiaana kesällä 2011 Sonkajärvellä. Hän ei saanut koskaan valtiolta korvausta pidätyksestään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suruviesti lehden ja television välityksellä

30 pelon päivää