Kuusi näkemystä uudesta Kuopionlahdesta jatkoon arkkitehtuurikilpailussa

Kuopion soiva ja sykkivä sydän -arkkitehtuurikilpailun kuusi jatkoon päässyttä työtä julkistettiin keskiviikkona Kuopiossa.

Kuopionlahden uuden ilmeen suunnittelussa jatkossa ovat työt Jukebox, Taikametsä, Cor, Vesj, Kumuko ja Jäkälä.

Valinnassa painotettiin erityisesti ehdotusten kaupunkikuvallisia ja arkkitehtonisia arvoja sekä niiden toiminnallisuutta, kehityskelpoissuutta ja toteutettavuutta. Kaikki toiseen vaiheeseen päässeet ehdotukset on kehitettävissä sekä teknistaloudellisten että hotelli- ja kongressikeskuksen toteuttajayhtiön tavoitteiden mukaisiksi.

Jatkoon päässeet ehdotukset ovat luonteeltaan hyvin erityyppisiä ja niitä on tarkoitus kehittää eteenpäin omista lähtökohdistaan.

Kaksivaiheisen yleisen arkkitehtuurikilpailun järjestävät Kuopion kaupunki sekä hotelli- ja kongressikeskuksen toteuttajayhtiöt Lapland Hotels Oy ja Sporthotel Kuopio Oy yhdessä.

Kilpailutuomariston puheenjohtajan, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantasen (kok.) mielestä kaikki kuusi jatkoon valittua ehdotusta ovat hyvin kehityskelpoisia.

– Jokaisesta jatkoon valituista ehdotuksesta on jalostettavissa oma ”timanttinsa” kilpailun toisessa vaiheessa.

Kantasen mukaan kilpailun avulla halutaan luoda Kuopionlahdelta torille ulottuvalle vyöhykkeelle uudenajan kaupunkiympäristö.

– Kokonaisuus voi nostaa Kuopion musiikkielämän, tanssin ja monipuolisten tapahtumien järjestämisen aivan uudelle aikakaudelle. On merkittävää, että hankeen myötä saadaan Kuopion keskustaan noin sadan vuoden odottelun jälkeen uudenajan taidelukiokokonaisuus Lumit sekä mahdollistetaan kauan kaivattu hotelli- ja kongressikeskus.

Kilpailun toisessa vaiheessa tekijöiden tulee laatia huomattavan tarkat suunnitelmat alueesta. Valmiit ehdotukset toimivat alueen asemakaavan valmisteluvaiheen aineistona ja tulevat nähtäville huhtikuussa 2017, jolloin kaupunkilaiset voivat taas äänestää omaa suosikkiaan.

Tuomariston valitsema voittajatyö julkaistaan toukokuussa 2017.

Lokakuussa 2016 pidetty kilpailun ensimmäinen vaiheen näyttely on ollut yleisömenestys, jossa kävi yli 650 vierailijaa. Kaikkiaan kilpailuun osallistui 18 ehdotusta.

Katso kuusi jatkoon päässyttä työtä jutun päältä.

Tällaisia ovat 6 jatkoon selvinnyttä

Kuopionlahden arkkitehtuurikilpailun yleisöäänestyksen voitti Jukebox