Kuusien tappajia jäljitetään nyt ensi kertaa Suomessa

Kirjanpainajakuoriaisten aiheuttamat puustovahingot ovat lisääntyneet viime vuosina myös Suomessa, vaikka toistaiseksi suurtuhoilta on vältytty. Metsäntutkimuslaitos on aloittanut nyt ensimmäistä kertaa kirjanpainajien kannanseurannan ja riskinarvioinnin.

Tuhot ovat lisääntyneet erityisesti Kaakkois-Suomen kuusikoissa. Joulukuun myrskyt kaatoivat myös runsaasti puita Lounais- ja Etelä-Suomessa, mikä lisää entisestään kirjanpainajatuhon riskiä.

Tutkijat muistuttavat, että varsinkin myrskytuhokuuset pitäisi korjata metsistä ja välivarastoista ajoissa tuhojen estämiseksi.

Kaarnakuoriaisiin kuuluva kirjanpainaja esiintyy meillä luontaisesti. Normaalioloissa ne hyödyntävät pääasiassa vastakaadettuja tai vahingoittuneita puita.

Kirjanpainajien määrä on nyt kasvanut paikoitellen huolestuttavan suureksi, ja kuoriaiset ovat käyneet myös terveiden puiden kimppuun. Todennäköisesti kannan kasvun syynä ovat viime vuosien hyvin lämpimät ja kuivat kesät.

Seurannan ensimmäiset tulokset saadaan kesäkuun alussa. Ruotsissa ja Norjassa kirjanpainajia on seurattu jo muutaman vuoden ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.