Kuusien tappajia jäljitetään nyt ensi kertaa Suomessa

Kirjanpainajakuoriaisten aiheuttamat puustovahingot ovat lisääntyneet viime vuosina myös Suomessa, vaikka toistaiseksi suurtuhoilta on vältytty. Metsäntutkimuslaitos on aloittanut nyt ensimmäistä kertaa kirjanpainajien kannanseurannan ja riskinarvioinnin.

Tuhot ovat lisääntyneet erityisesti Kaakkois-Suomen kuusikoissa. Joulukuun myrskyt kaatoivat myös runsaasti puita Lounais- ja Etelä-Suomessa, mikä lisää entisestään kirjanpainajatuhon riskiä.

Tutkijat muistuttavat, että varsinkin myrskytuhokuuset pitäisi korjata metsistä ja välivarastoista ajoissa tuhojen estämiseksi.

Kaarnakuoriaisiin kuuluva kirjanpainaja esiintyy meillä luontaisesti. Normaalioloissa ne hyödyntävät pääasiassa vastakaadettuja tai vahingoittuneita puita.

Kirjanpainajien määrä on nyt kasvanut paikoitellen huolestuttavan suureksi, ja kuoriaiset ovat käyneet myös terveiden puiden kimppuun. Todennäköisesti kannan kasvun syynä ovat viime vuosien hyvin lämpimät ja kuivat kesät.

Seurannan ensimmäiset tulokset saadaan kesäkuun alussa. Ruotsissa ja Norjassa kirjanpainajia on seurattu jo muutaman vuoden ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vuonna 2015 tulleista turvapaikanhakijoista yli 9 000 voi nyt hakea lupaa jäädä Suomeen pysyvästi – afganistanilainen Mojtaba Asghari haluaa Suomen kansalaisuuden

Maahanmuuttovirasto ei tutki turvapaikka-asiaa jatkohakemuksissa yhtä laajasti kuin ensimmäisellä kerralla – syynissä ovat kuitenkin rikokset ja kotimaahan matkustelu

Kansa soisi kunta-alan hoitajille ja siivoojille palkankorotuksen

Kuohuntaa herättänyt sinikettujen lastaus ei edennyt – "Näyttää siltä, että kuljetus on tältä päivältä peruuntunut"

Finnairin työntekijä avasi parkissa olleen lentokoneen oven ja putosi vajaat neljä metriä – vastaavia onnettomuuksia ei ole tapahtunut aiemmin Suomessa

Lapsenlapsi taivutti pienituloiset isovanhemmat ottamaan lainaa tutuilta ja pelasi rahat – koko kolmikolle 1,5 vuotta ehdollista vankeutta

Niikko selvitti Kiina-yhteyksiään ulkoasiainvaliokunnalle – kokoomuksen Virolainen tyytyväinen vastauksiin

Kelaan saapuu yhä Postin lakon viivästyttämiä hakemuksia

Työministeri Haatainen: Työllisyystoimien valmistelu on hyvässä vauhdissa

Sote-uudistukselle jälleen kireä aikataulu – palveluiden järjestämistä koskevien lakien oltava eduskunnalla tänä vuonna

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.