Kuvauskopterista helpotusta moneen ammattiin: "Päivän työt onnistuvat puolessa tunnissa"

Miehittämättömät ilma-alukset ja lennokit, eli dronet, ovat tehneet maastokartoitusten tekemisestä aiempaa helpompaa. Ilmakuvaus onnistuu maasta käsin yhden miehen voimin ja suurtenkin alueiden kartoittaminen käy nopeasti.

– Siinä missä jalkamiehellä menee aikaa gps-vehkeillä kartoittaessa päivä, onnistuu se tällä vehkeellä puolessa tunnissa, kuopiolainen yrittäjä ja maanmittausinsinööri Kari Nieminen kehaisee.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin erityisasiantuntija Jorma Kivisen mukaan Suomessa nopeasti yleistyneitä droneja käytetään monella eri alalla. Niillä voidaan muun muassa tarkastaa sähkölinjoja, tuulivoimaloita, kattoja ja siltoja, tutkia eläinkantojen muutoksia ja kuljettaa tavaroita. Droneja käytetään myös valvonta- ja pelastustehtävissä.

Dronejen lennättämiseen liittyvä lainsäädäntö on ollut Suomessa tähän asti melko löyhää ja sillä on haluttu kannustaa kehittämään laitteille uusia käyttömahdollisuuksia. Sääntö on kuitenkin tiukentumassa vuodenvaihteessa, jolloin Euroopan unionin uusi lainsäädäntö syrjäyttää kansallisen lain.

Lue lisää kopteriasiaa keskiviikon 19.7. Savon Sanomista.