Kymenlaaksossa varaudutaan Suomenlahden öljyturmaan

Kymenlaakson alueelle on tehty alustava suunnitelma alusonnettomuudessa syntyneiden öljyisten jätteiden käsittelemiseksi. Ison öljyturman riskiä lisää varsinkin öljykuljetusten kasvu Venäjältä.

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tehdyn selvityksen mukaan suomalaista jätehuoltojärjestelmää on vielä kehitettävä, jotta vastaanotto- ja käsittelykeskukset voivat huolehtia onnettomuudessa syntyneistä valtavista jätemääristä.

Öljy kerättäisiin rannalta suurelta osin käsin muovipusseihin ja mahdollisuuksien mukaan myös koneellisesti. Jäte olisi professori Mika Horttanaisen mukaan monenkirjavaa.

- Kerättävä jäte sisältäisi öljyn lisäksi hiekkaa, kiviä, merivettä, rantakasvillisuutta, muovipusseja, öljypuomeja, öljyntorjujien kertakäyttöhaalareita ja ehkä kuolleita eläimiä, Horttanainen luettelee.

Horttanainen yllättyi positiivisesti yritysten yhteistyöhalukkuudesta ja teknisistä mahdollisuuksista käsitellä öljyisiä jätteitä.

- Ongelma on kuitenkin siinä, että yrityksiltä puuttuvat tarvittavat luvat ja siten öljyonnettomuuden sattuessa jätteiden käsittely pitäisi hoitaa erityisluvilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.