Kymenlaaksossa varaudutaan Suomenlahden öljyturmaan

Kymenlaakson alueelle on tehty alustava suunnitelma alusonnettomuudessa syntyneiden öljyisten jätteiden käsittelemiseksi. Ison öljyturman riskiä lisää varsinkin öljykuljetusten kasvu Venäjältä.

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tehdyn selvityksen mukaan suomalaista jätehuoltojärjestelmää on vielä kehitettävä, jotta vastaanotto- ja käsittelykeskukset voivat huolehtia onnettomuudessa syntyneistä valtavista jätemääristä.

Öljy kerättäisiin rannalta suurelta osin käsin muovipusseihin ja mahdollisuuksien mukaan myös koneellisesti. Jäte olisi professori Mika Horttanaisen mukaan monenkirjavaa.

- Kerättävä jäte sisältäisi öljyn lisäksi hiekkaa, kiviä, merivettä, rantakasvillisuutta, muovipusseja, öljypuomeja, öljyntorjujien kertakäyttöhaalareita ja ehkä kuolleita eläimiä, Horttanainen luettelee.

Horttanainen yllättyi positiivisesti yritysten yhteistyöhalukkuudesta ja teknisistä mahdollisuuksista käsitellä öljyisiä jätteitä.

- Ongelma on kuitenkin siinä, että yrityksiltä puuttuvat tarvittavat luvat ja siten öljyonnettomuuden sattuessa jätteiden käsittely pitäisi hoitaa erityisluvilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

MTV: Jari Aarniota epäillään törkeästä velallisen epärehellisyydestä vuosina 2016–2018

Kello tikittää ilmastotoimille, mutta hallitus edelleen selvittää – Kulmunin mukaan asioiden tekeminen hyvin vaatii aikaa

Helsingin Hietalahden ampumisen taustalla kahden suvun riita, epäillyn sukua oli painostettu lähtemään Suomesta

Ruokavirasto aloittaa yt-neuvottelut, arvioitu vähennystarve lähes sata henkilötyövuotta – Kuopiossa tutkitaan eläintauteja

EU-jäsenyys maksoi viime vuonna 105 euroa jokaista suomalaista kohti

Oikeusministeri Henriksson: Virkamiehiin kohdistuvan maalittamisen tulisi olla virallisen syytteen alaista

Lääkesaatavuudessa jo yli 1  300 häiriötä tänä vuonna – huoli rintasyöpälääke letrotsolista sen sijaan ohi

Vuoden 2019 Paikallislehtikilpailun finalistit on valittu – mukana on myös Kiuruvesi-lehti

Kivihiilen ja turpeen poistuminen tuplaa puupolttoaineen käytön – "Sellaista määrää puuta ei löydy mistään"

Vihreän Langan toiminnan päättyminen herättää surua ja tyrmistystä päätoimittajissa: "En olisi ajatellut, että vaalivoiton jälkeen tapahtuu näin"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.