Kymmenen prosenttia väestöstä maahanmuuttajia

Pudasjärvi Pohjois-Pohjanmaalla on maantieteellisesti iso, lähes tuplasti Kuopion kokoinen suoalue. Täällä, vanhoillislestadiolaisten sydänmailla, kaupunginvaltuusto nuiji toissa joulun alla yksimielisesti pöytään yllättävän päätöksen.

Maalaiskaupungin 8800 asukkaasta pitää vuoden 2018 lopussa olla maahanmuuttajia 10 prosenttia.

Kuopiolaisista maahanmuuttajia on alle kaksi prosenttia.

Ensimmäiset afgaanipakolaisensa juuri vastaanottaneet Ylä-Savon kunnatkin ottavat Pudasjärveen verrattuna vaatimattomia ensiaskeliaan: Iisalmessa maahanmuuttajia on 1,2, Sonkajärvellä 0,9 ja Lapinlahdella 1,1 prosenttia kunnan asukasmäärästä.

 

Pudasjärven työttömyysprosentti on 17, nuorten työttömyys 14. Väki vähenee ja vanhenee. Nelisenkymmentä prosenttia pudasjärvisistä on eläkeläisiä.

Jos omillekaan nuorille ei ole tulevaisuutta tarjolla, kuinka siis maahanmuuttajille?

Vastaus löytynee kaupungintalolta kehittämisjohtaja Mikko Kälkäjältä – hän on syntyperäinen pudasjärvinen, pitkän yrittäjäuran tehnyt, maailmaa nähnyt ja takaisin palannut.

–Jos joku pelkää, että luku- ja kirjoitustaidoton pakolaisnuori syrjäyttää oman kylän nuoren työmarkkinoilta, on se oman kylän nuoren rankkaa halveksuntaa, hän sanoo.

 

Viime syksynä Pudasjärven kaupunginhallitus teki taas rajun päätöksen: kaupunki vastaanottaa joka vuosi 20 uutta pakolaista.

Nyt täällä asuu ja työskentelee 120 ulkomaalaista.

Vielä neljä vuotta sitten Pudasjärvi oli velkoineen luisua kriisikunnaksi, mutta kaksi viime vuotta ovat olleet plusmerkkisiä.

 

Lue koko reportaasi Pudasjärveltä sunnuntain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pakolaisten elämää Pudasjärvellä