Kynnys siirtää kuntia Savosta toiseen on korkea

Kynnys siirrellä kuntia maakunnasta toiseen sote- ja aluehallinnon uudistuksen yhteydessä on erittäin korkea, sanoo kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.).

Vehviläinen ei kuitenkaan halua ottaa ennakkoon kantaa yksittäisten kuntien aikeisiin ja toiveisiin, kun lausuntokierros on kesken.

Etelä-Savossa Pieksämäen ja Joroisten kunnanvaltuustot käsittelevät maanantaina Pohjois-Savon valitsemista suunnaksi. Savonlinna mielii myös Pohjois-Savoon ja Heinävesi Pohjois-Karjalaan.

– Tietenkään en voi ottaa ennakollisia kantoja, kun lausuntokierros on kesken. Katsotaan tulokset ja kuntien näkemykset ja analysoidaan kokonaisuutta. Ennakkotietojen mukaan eri puolilla Suomea on kymmenkunta kuntaa, jotka syystä tai toisesta haluaisivat toiseen maakuntaan, Vehviläinen sanoo.

Sote- ja alueuudistus aiotaan saada lakiesityksen muotoon ja laajalle lausuntokierrokselle vappuun mennessä, Vahviläinen sanoo. Selvityshenkilö Lauri Tarasti antaa tiistaina 26.1. ehdotuksensa maakunnille siirtyvistä tehtävistä.

– Nyt pitäisi jo jättää puhuminen itsehallintoalueista ja ruveta puhumaan selkeästi maakunnista, Vehviläinen sanoo.

– Niistä pitää tulla myös aidosti itsehallinnollisia alueita. Se ei riitä, että pidetään vaalit neljän vuoden välein ja muutoin toimitaan valtion tiukassa ohjauksessa.

Ministeri Vehviläinen osallistui lauantaina Pohjois-Savon keskustan piirin kunta- ja järjestöpäivään Siilinjärvellä. Päivän aiheena oli pohtia myös kuntien tulevia rooleja ja tehtäviä.

Uusimmat

Kotimaa

7 000 asukkaan kaupunki sai kaksi kansanedustajaa, 54000 asukkaan kaupunki ei yhtään – "Nyt meillä on suorat yhteydet Arkadianmäelle"

Väitös: Rekkakuskien työ on täynnä "rytmihäiriöitä" ja ristiriitaisia odotuksia

Lähijunia kohtaan on virinnyt uutta kiinnostusta – pullonkaulana rataverkon tukkoisuus

Oulun laajan hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyn ensimmäinen käräjäkäsittely alkaa tänään

Eduskunta aloittelee uutta vaalikautta – kansanedustajien valtakirjat tarkastetaan tänään

Yhden teepaidan valmistaminen kuluttaa saman verran vettä kuin ihminen juo 2,5 vuodessa: "Avaa vaatekaappisi ovi, ja aloita syvähenkinen mietiskely omista kulutustottumuksistasi"

Kotkassa syttyi palo Finexin 1  500 neliön teollisuushallissa – palo saatu toimitusjohtajan mukaan sammutettua

Eduskunta aloittaa työnsä tiistaina uudella kokoonpanolla

Jenni Passi haluaa välttämättä lapsen, jolla on Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin geenit – kirjailija Jussi Lehmusvesi paljastaa, miksi

Munkki tarvitsee rekkakuormallisen huumorintajua, joten Isä Nasari joutuu kiusaukseen aina kun hän näkee tekstin: "Munkin tekee mieli kahvia"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.