Kynnys siirtää kuntia Savosta toiseen on korkea

Kynnys siirrellä kuntia maakunnasta toiseen sote- ja aluehallinnon uudistuksen yhteydessä on erittäin korkea, sanoo kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.).

Vehviläinen ei kuitenkaan halua ottaa ennakkoon kantaa yksittäisten kuntien aikeisiin ja toiveisiin, kun lausuntokierros on kesken.

Etelä-Savossa Pieksämäen ja Joroisten kunnanvaltuustot käsittelevät maanantaina Pohjois-Savon valitsemista suunnaksi. Savonlinna mielii myös Pohjois-Savoon ja Heinävesi Pohjois-Karjalaan.

– Tietenkään en voi ottaa ennakollisia kantoja, kun lausuntokierros on kesken. Katsotaan tulokset ja kuntien näkemykset ja analysoidaan kokonaisuutta. Ennakkotietojen mukaan eri puolilla Suomea on kymmenkunta kuntaa, jotka syystä tai toisesta haluaisivat toiseen maakuntaan, Vehviläinen sanoo.

Sote- ja alueuudistus aiotaan saada lakiesityksen muotoon ja laajalle lausuntokierrokselle vappuun mennessä, Vahviläinen sanoo. Selvityshenkilö Lauri Tarasti antaa tiistaina 26.1. ehdotuksensa maakunnille siirtyvistä tehtävistä.

– Nyt pitäisi jo jättää puhuminen itsehallintoalueista ja ruveta puhumaan selkeästi maakunnista, Vehviläinen sanoo.

– Niistä pitää tulla myös aidosti itsehallinnollisia alueita. Se ei riitä, että pidetään vaalit neljän vuoden välein ja muutoin toimitaan valtion tiukassa ohjauksessa.

Ministeri Vehviläinen osallistui lauantaina Pohjois-Savon keskustan piirin kunta- ja järjestöpäivään Siilinjärvellä. Päivän aiheena oli pohtia myös kuntien tulevia rooleja ja tehtäviä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.