Kynttilät syttyvät sunnuntaina itsemurhan uhrien muistoksi

Sunnuntaina järjestetään kynttilätapahtumia itsemurhan uhrien muistoksi. Tapahtumia ovat organisoineet yli sata Mielenterveyden keskusliiton jäsenyhdistystä eri puolilla Suomea.

– Rautavaaran turma muistuttaa kipeästi tarpeestamme kansalliseen itsemurhien ehkäisyohjelmaan. Samaan aikaan kun Suomessa mietitään uudistuksia talouden näkökulmasta, tarvitsemme rinnalle sosiaalista pääomaa tukevia rakenteita, Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka esittää.

Suomesta puuttuu itsemurhia ehkäisevä ohjelma. Kansainvälisen terveysjärjestön WHO:n raportin mukaan kansallisilla ohjelmilla on selkeä, itsemurhia ehkäisevä vaikutus.

Suomessa tehdään keskimäärin kaksi itsemurhaa päivässä. Itsemurhaa yrittää jopa yli 10 000 ihmistä vuodessa.

Kynttilätapahtuma sai alkunsa 1992. Teemana on, että itsemurhista on lupa puhua ja ottaa esille, että valtaosaan itsemurhia liittyy mielenterveysongelmia. Tapahtumien tarkoitus on kunnioittaa uhrien muistoa, vähentää itsemurhiin liittyvää häpeän tunnetta, lohduttaa läheisiä ja ehkäistä itsemurhia.

Kuopiossa kynttilähartaus järjestetään sunnuntaina 16. marraskuuta kello 18 Pyhän Johanneksen kirkossa Kellolahdentie 8. Hartauden jälkeen on yhteinen kahvihetki seurakuntasalissa.

Kynttilätapahtuma käynnistää Mielenterveysviikon, jota vietetään Suomessa 17.-23. marraskuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.