Kynttilöille uudet ohjeet turvallisuudesta

Kynttilöissä ei saa enää pian käyttää käryävää jäterasvaa, kynttilöiden on kestettävä kaatumatta kymmenen asteen kallistus eikä kynttilöihin saa myydä palavasta materiaalista olevia mansetteja.

Vaatimukset perustuvat Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin antamiin uusiin kynttilätuotteiden turvallisuusvaatimuksiin. Tällä viikolla annetut ohjeet tulevat voimaan vuoden 2012 alussa ja pohjautuvat silloin voimaan astuvaan kuluttajaturvallisuuslakiin, jonka mukaan kuluttajatavaroista ei saa aiheutua vaaraa.

Tukes on lain tulkinnan selkeyttämiseksi listannut ohjeet, miten vaatimukset toteutuvat kynttilöissä.

Kynttilöissä katsotaan olevan virhe, jos ostaja ei saa samalla selkeitä käyttöohjeita, miten kynttilää, ulkotulta tai kynttilälyhtyä turvallisesti käytetään.

Kynttilät suositellaan jatkossa valmistettavaksi niin, että ne sammuvat itsestään ennen loppuun palamista.

Vaikka kynttilöiden paloturvallisuutta ja päästöjä vaaditaan parannettavaksi, Tukes myös muistuttaa, ettei kynttilöitä saa markkinoida "paloturvallisina", koska se on silti harhaanjohtava väite.

Pelastusalan asiantuntijasta uudistus kuulostaa hyvältä. Kynttilä on aina palovaarallinen tuote, johon pitää suhtautua kunnioituksella.

- Elävä tuli vaatii aina valvontaa. Kynttiläpaloja sattuu harvakseltaan sisätiloissa, mutta yllättävän usein kynttilöistä aiheutuu tulipaloja ei valvottuna parvekkeelta tai ulkona kuistilla, pelastuspäällikkö Erkki Asikainen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.