Kysely: Poliitikot lupaavat pitää näppinsä erossa Ylen journalismista

Yleisradion hallintoneuvoston jäsenet toppuuttelevat epäilyjä, että poliitikot haluaisivat puuttua Ylen journalistisiin valintoihin ja sisältöihin. Uutissuomalaisen kyselyssä lähes kaikki vastanneet kansanedustajat korostivat, ettei poliitikoille ole syytä antaa mahdollisuutta puuttua niihin.

– Journalistisen sisällön tulee säilyä luotettavana ja poliittisesta ohjailusta riippumattomana, korosti Suna Kymäläinen (sd.).

Samaa mieltä oli Maria Tolppanen (sd.), joka on työskennellyt Ylellä toimittajana.

– Se kaventaisi sananvapautta. Ylestä tulisi pelkästään hallituksen sylikoira.

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki pitävät Ylen journalistista sisältöä poliittisesti tasapuolisena.

– Yle on riippumaton ja tasapuolinen. Kaipaisin Ylelle kuitenkin vielä enemmän koko Suomen huomioon ottavaa katsantokantaa, kommentoi Ari Torniainen (kesk.).

Suurin osa vastanneista antoi Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmille kouluarvosanaksi yhdeksän tai kahdeksan.

Lehti: Linjaan pitää voida puuttua

Kriittisimmin Yleen suhtautuvat kokoomuksen Eero Lehti sekä perussuomalaisten edustajat. Lehden mielestä toimitukselliseen linjaan pitää voida puuttua, koska toimittajat pystyvät tekemään huonolaatuista ohjelmaa joutumatta siitä vastuuseen.

Lehden mukaan ohjelmat ovat poliittisesti tasapuolisia, mutta laatu on epätasaista. Esimerkkinä hän mainitsi MOT-ohjelman.

– Se ei täytä sivistysvaltion normeja, koska samassa ohjelmassa syytetään ja tuomitaan ja ilmoitetaan tuomio etukäteen. Laatu vaihtelee liikaa, vaikka heillä on maan parhaat resurssit.

Lehden MOT-kritiikki liittynee viime syksyn ohjelmaan, jossa käsiteltiin pohjoissavolaisen Runnin kylpylän kauppoja. Lehti on yksi kylpylän omistajista.

Olli Immosen (ps.) mielestä Ylen riippumattomuus on syytä turvata, mutta poliitikoilla on oltava jatkossakin oikeus kertoa omat näkemyksensä Ylen toiminnasta ja antaa kritiikkiä.

– Ylen journalismi ei ole tällä hetkellä poliittisesti tasapuolista. Liberaalit ja vasemmistolaiset arvot ja mielipiteet korostuvat liikaa, Immonen sanoi ja antoi ajankohtais- ja uutisohjelmille arvosanan kuusi.

Jari Ronkainen (ps.) antoi arvosanaksi 6,5 ja sanoi, etteivät ohjelmat ole tasapuolisia perussuomalaisia kohtaan.

Ohjausta rahan käyttöön

Mikko Alatalo (kesk.) korosti, ettei journalistisiin sisältöihin saa puuttua.

– Jos joku asiantuntija saa puhua kokonaisen A-studion verran asiaa, pitäisi myös kuulla vastapuolen mielipidettä samassa ohjelmassa, Alatalo vastasi kysymykseen poliittisesta tasapuolisuudesta.

Ilkka Kantolan (sd.) mukaan hallintoneuvosto ohjaa jatkossa rahan käyttöä hieman vahvemmin kuin nyt. Kysymys on painotuksista: esimerkiksi kuinka paljon on lastenohjelmia ja kuinka hyvin edetään erityisryhmien palvelussa.

Journalistin ohjeiden mukaan tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein eikä tätä päätösvaltaa saa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

Päätösvalta siirtymässä hallintoneuvostolle

Maamme hallitus antoi esityksen uudesta Yle-laista viime viikolla. Siinä ehdotetaan, että Ylen strategiasta päättäminen siirtyisi Ylen hallitukselta hallintoneuvostolle. Strategiassa viitataan myös journalismiin.

Ylen hallintoneuvostoon kuuluu 21 kansanedustajaa. Uutissuomalainen kysyi heiltä: 1. Onko poliitikoille syytä antaa mahdollisuus puuttua Ylen journalistisiin sisältöihin? 2. Onko Ylen journalismi poliittisesti tasapuolista? 3. Minkä kouluarvosanan annat Ylen uutis- ja ajankohtaissisällöille? Kysely tavoitti 21 jäsenestä 17.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

MTV: Jari Aarniota epäillään törkeästä velallisen epärehellisyydestä vuosina 2016–2018

Kello tikittää ilmastotoimille, mutta hallitus edelleen selvittää – Kulmunin mukaan asioiden tekeminen hyvin vaatii aikaa

Helsingin Hietalahden ampumisen taustalla kahden suvun riita, epäillyn sukua oli painostettu lähtemään Suomesta

Ruokavirasto aloittaa yt-neuvottelut, arvioitu vähennystarve lähes sata henkilötyövuotta – Kuopiossa tutkitaan eläintauteja

EU-jäsenyys maksoi viime vuonna 105 euroa jokaista suomalaista kohti

Oikeusministeri Henriksson: Virkamiehiin kohdistuvan maalittamisen tulisi olla virallisen syytteen alaista

Lääkesaatavuudessa jo yli 1  300 häiriötä tänä vuonna – huoli rintasyöpälääke letrotsolista sen sijaan ohi

Vuoden 2019 Paikallislehtikilpailun finalistit on valittu – mukana on myös Kiuruvesi-lehti

Kivihiilen ja turpeen poistuminen tuplaa puupolttoaineen käytön – "Sellaista määrää puuta ei löydy mistään"

Vihreän Langan toiminnan päättyminen herättää surua ja tyrmistystä päätoimittajissa: "En olisi ajatellut, että vaalivoiton jälkeen tapahtuu näin"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.