Kysely: Poliitikot lupaavat pitää näppinsä erossa Ylen journalismista

Yleisradion hallintoneuvoston jäsenet toppuuttelevat epäilyjä, että poliitikot haluaisivat puuttua Ylen journalistisiin valintoihin ja sisältöihin. Uutissuomalaisen kyselyssä lähes kaikki vastanneet kansanedustajat korostivat, ettei poliitikoille ole syytä antaa mahdollisuutta puuttua niihin.

– Journalistisen sisällön tulee säilyä luotettavana ja poliittisesta ohjailusta riippumattomana, korosti Suna Kymäläinen (sd.).

Samaa mieltä oli Maria Tolppanen (sd.), joka on työskennellyt Ylellä toimittajana.

– Se kaventaisi sananvapautta. Ylestä tulisi pelkästään hallituksen sylikoira.

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki pitävät Ylen journalistista sisältöä poliittisesti tasapuolisena.

– Yle on riippumaton ja tasapuolinen. Kaipaisin Ylelle kuitenkin vielä enemmän koko Suomen huomioon ottavaa katsantokantaa, kommentoi Ari Torniainen (kesk.).

Suurin osa vastanneista antoi Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmille kouluarvosanaksi yhdeksän tai kahdeksan.

Lehti: Linjaan pitää voida puuttua

Kriittisimmin Yleen suhtautuvat kokoomuksen Eero Lehti sekä perussuomalaisten edustajat. Lehden mielestä toimitukselliseen linjaan pitää voida puuttua, koska toimittajat pystyvät tekemään huonolaatuista ohjelmaa joutumatta siitä vastuuseen.

Lehden mukaan ohjelmat ovat poliittisesti tasapuolisia, mutta laatu on epätasaista. Esimerkkinä hän mainitsi MOT-ohjelman.

– Se ei täytä sivistysvaltion normeja, koska samassa ohjelmassa syytetään ja tuomitaan ja ilmoitetaan tuomio etukäteen. Laatu vaihtelee liikaa, vaikka heillä on maan parhaat resurssit.

Lehden MOT-kritiikki liittynee viime syksyn ohjelmaan, jossa käsiteltiin pohjoissavolaisen Runnin kylpylän kauppoja. Lehti on yksi kylpylän omistajista.

Olli Immosen (ps.) mielestä Ylen riippumattomuus on syytä turvata, mutta poliitikoilla on oltava jatkossakin oikeus kertoa omat näkemyksensä Ylen toiminnasta ja antaa kritiikkiä.

– Ylen journalismi ei ole tällä hetkellä poliittisesti tasapuolista. Liberaalit ja vasemmistolaiset arvot ja mielipiteet korostuvat liikaa, Immonen sanoi ja antoi ajankohtais- ja uutisohjelmille arvosanan kuusi.

Jari Ronkainen (ps.) antoi arvosanaksi 6,5 ja sanoi, etteivät ohjelmat ole tasapuolisia perussuomalaisia kohtaan.

Ohjausta rahan käyttöön

Mikko Alatalo (kesk.) korosti, ettei journalistisiin sisältöihin saa puuttua.

– Jos joku asiantuntija saa puhua kokonaisen A-studion verran asiaa, pitäisi myös kuulla vastapuolen mielipidettä samassa ohjelmassa, Alatalo vastasi kysymykseen poliittisesta tasapuolisuudesta.

Ilkka Kantolan (sd.) mukaan hallintoneuvosto ohjaa jatkossa rahan käyttöä hieman vahvemmin kuin nyt. Kysymys on painotuksista: esimerkiksi kuinka paljon on lastenohjelmia ja kuinka hyvin edetään erityisryhmien palvelussa.

Journalistin ohjeiden mukaan tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein eikä tätä päätösvaltaa saa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

Päätösvalta siirtymässä hallintoneuvostolle

Maamme hallitus antoi esityksen uudesta Yle-laista viime viikolla. Siinä ehdotetaan, että Ylen strategiasta päättäminen siirtyisi Ylen hallitukselta hallintoneuvostolle. Strategiassa viitataan myös journalismiin.

Ylen hallintoneuvostoon kuuluu 21 kansanedustajaa. Uutissuomalainen kysyi heiltä: 1. Onko poliitikoille syytä antaa mahdollisuus puuttua Ylen journalistisiin sisältöihin? 2. Onko Ylen journalismi poliittisesti tasapuolista? 3. Minkä kouluarvosanan annat Ylen uutis- ja ajankohtaissisällöille? Kysely tavoitti 21 jäsenestä 17.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kolmevuotias lapsi hukkui jokeen Lahdessa

Miehen epäillään pahoinpidelleen avopuolisonsa Kuusamossa – nainen löydettiin myöhemmin kuolleena

Tuhansien ihmisten huijaamista yrittäneitä miehiä ei pysäyttänyt edes rikostuomio –  kaksikko kauppasi katteettomia palveluita ja lähetteli perusteettomia perintäkirjeitä

Tänään voi seurata Kuun punertavaksi muuttavaa osittaista kuunpimennystä – pimennys näkyy parhaiten illaksi selkenevässä Etelä-Suomessa

Suomalainen vehnänviljelijä sai huomiota Ursula von der Leyenin puheessa – Nämä kolme kysymystä suomalaismepit kysyivät komission puheenjohtajaehdokkaalta

Moni luulee olevansa porvari, mutta on professorin mukaan väärässä – kevään vaalit osoittivat vanhojen yleispuolueiden ongelmat

Jäähalliin tunkeuduttiin viikonlopun aikana Kajaanissa – kaapeista vietiin alkoholia, jäälle rikottiin pulloja ja jääkoneella ajettiin pitkin kaukaloa

Venäläislehti kysyi Haavistolta tämän homoseksuaalisuuden vaikutuksista Venäjä-diplomatiaan – "Se voi haitata toista osapuolta"

Pääministeri Rinne Irakin karkottamista suomalaislapsista: Karkotettuja lapsia ei ole tullut Suomeen

Komission johtoon tähyävä Ursula von der Leyen lupaa taistella ilmaston puolesta – "Eurooppa on kuin pitkä avioliitto, rakkaus ei ole samanlaista kuin aluksi, mutta syvenee"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.