Kysely: Suomalaiset matkustavat tänä talvena loma-aikojen ulkopuolella - jouluna pysytään kotona

Suomalaiset matkustavat yhä enemmän perinteisten loma-aikojen ulkopuolella, tiedottaa Suomen matkatoimistoalan liitto (SMAL). Joulu ja uusivuosi, koulujen talvilomat ja pääsiäinen eivät ole tänä vuonna suosituimpia matkustusajankohtia.

Varsinkin joulumatkailu on tänä vuonna vähäistä, ja suurin osa suomalaisista suunnitteleekin viettävänsä joulun kotioloissa.

Viime vuonna yli 70 prosenttia suomalaisista kertoi matkustavansa tai harkitsevansa matkaa joululomilla, mutta tänä vuonna vain noin 29 prosenttia kertoo reissaavansa tai harkitsevansa sitä.

– Joulunpyhien sijoittuminen viikonloppuun näkyy tänä vuonna erityisen selvästi talvimatkojen ajankohdan valinnassa. Joulun ja uudenvuoden lomasuunnitelmat tuntuvat olleen ihmisillä hyvin tiedossa jo etukäteen, sillä vain alle yhdeksän prosenttia joulumatkustamiseen myönteisesti vastanneista ei vielä tiedä, minne matka suuntautuu, toteaa Suomen matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Talven lomasuunnitelmia selvitettiin SMAL:n ja sen jäsenyritysten toteuttamassa kyselyssä. Kyselyssä otettiin huomioon sekä kotimaahan että ulkomaille suuntautuvat lomamatkat.

Kyselyvastausten perusteella suomalaiset maksavat matkustamisesta aiempaa enemmän.

– Rahaa matkustamiseen käytetään entistä enemmän sekä perinteisinä loma-aikoina että muina aikoina. Noin 30 prosenttia matkustavista ilmoittaa taloutensa käyttävän matkoihin per matka-ajankohta yli 2 000 euroa ja yli 25 prosenttia käyttää 1 000–2 000 euroa, Mäki-Fränti sanoo.

Talvimatkailua selvitettiin 1.–11. joulukuuta toteutetussa kyselyssä. Kyselyyn vastasi 1 207 henkilöä. Heistä 1 120 vastasi joululomaa koskeviin kysymyksiin, 1 123 koulujen talvilomaa koskeviin kysymyksiin, 1 123 pääsiäislomaa koskeviin kysymyksiin ja 1 123 muita loma-aikoja koskeviin kysymyksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.