Kyyhkyt ovat kiehtovia lemmikkejä – "Muutama katosi myrskyssä"

Tavalliset pulut eivät herätä ihmisissä lämpimiä tunteita. Toriparvista yritetään päästä eroon joka kaupungissa, ja vanhemmat kieltävät tautien pelossa lapsia koskemasta ”siivekkäisiin rottiin”.

Seuraavan kerran, kun näet puluparven, katso kuitenkin tarkkaan. Ylitsesi saattavat suhahtaa siilinjärveläisen Jouni Turusen lemmikit.

Lemmikkeinä pidettävät viestikyyhkyt ovat kesykyyhkyjä, joiden suunnistustaidot ovat kehittyneet huippuunsa. Ne jaksavat lentää satoja kilometrejä kuudenkympin tuntinopeudella, väsymättä. Kun Turunen lähettää kyyhkynsä lentoon työpaikallaan Lapinlahdella ja ajaa kotiinsa Pöljän kylään, linnut odottelevat jo katon harjalla.

– Kyyhkyt ovat kiehtovia lemmikkejä. Niiden käytöksestä huomaa usein, kuinka älykkäitä ne ovat. Jos vaikka vesikippo pääsee jäätymään, kyyhkyni lentävät kopauttamaan jäätä nokallaan ja katsovat sitten odottavasti minuun.

Kilpailuissa menestyneitä viestikyyhkyjä myydään huimilla summilla ympäri maailmaa. Harrastus on nousussa erityisesti Kiinassa. Vuonna 2012 voitokas hollantilaiskyyhky siirtyi 250 000 euron ennätyssummalla kiinalaisen harrastajan lakkaan, ja vuonna 2013 belgialainen ennätysnopea Bolt-kyyhky seurasi sitä 310 000 eurolla.

Kyyhkyjen suunnistustaidot ovat poikkeukselliset. Monet muuttolinnut löytävät tiensä etelään ja takaisin, mutta ne palaavat samaa tietä kuin tulivatkin. Kyyhky osaa kotiin, vaikka se ei tietäisi lainkaan, minne se on kuljetettu. Alkumatkalla sillä ovat apuna maan magneettikenttä ja aurinko. Tarpeeksi lähelle päästyään se tunnistaa kotikulmansa ja vaihtaa näköaistin varaan.

Turusen kyyhkyt voisivat lentää vaikkapa Helsingistä Kuopion tuntumaan, ja jatkaa tähystellen kohti Siilinjärveä. Toistaiseksi ne ovat kuitenkin pysyneet alle 50 kilometrin matkoissa.

– Annan kyyhkyjen tutustua ympäristöönsä vähitellen, ja kehityn samalla itse kasvattajana. Ensimmäisenä vuonna muutama kyyhky katosi myrskysäillä, mutta nyt kaikki ovat palanneet.

Kaikkien suoritusten taustalla on kyyhkyn kaiho puolisonsa luokse.

Kyyhkyt ovat pariuskollisia. Kun ne löytävät sen oikean, ne sitoutuvat loppuelämäkseen. Pariutunut kyyhky lentää kotiin valittunsa luokse vaikka maailman ääristä – tai ainakin 1 000 kilometrin päästä. Tästä syystä kyyhkyparia ei koskaan laiteta samaan aikaan kilpailuun. Rakkaan kanssa lennellessä motivaatio syöksyä kotiin katoaa.

Kyyhkyjä ei myöskään voi käyttää apuna viestien lähettämisessä mihin tahansa, niin kuin pöllöjä Harry Potter -kirjoissa. Koska kyyhky tahtoo ainoastaan palata kotiin, esimerkiksi Kuopioon voi lähettää viestin vain kuopiolaisen kyyhkyn avulla. Jos alueella ei ole kasvatettu yhtään kyyhkyä, sinne ei voi lähettää viestejäkään.

Ajalla sen sijaan ei ole vaikutusta kyyhkyn suunnistuskykyyn.

Jopa vuosia aiemmin vieraaseen maahan kuljetettu kyyhky lentää kotiin heti, kun sen päästää vapaaksi. Kasvattajan on vaikea muuttaa, sillä linnut saattavat lentää yhä uudestaan takaisin vanhaan kotipaikkaan.

Kouluttaminen on siis parasta aloittaa ostamalla pieni parvi poikasia.

Kun linnut kasvattaa pienestä pitäen, ne kotiutuvat omaan lakkaan.

Suomen viestikyyhky-yhdistyksen puheenjohtajan Janne Kuosmasen mukaan kyyhkyharrastus ei tule kalliiksi.

– Alle kymmenen yksilön parven saa satasella, ja lakaksi voi kunnostaa vaikka leikkimökin.

Kyyhkyjä hyödynnetään yhä moneen tehtävään

Kyyhkyjä on koulutettu jo muinaisessa Egyptissä ja Roomassa. Niitä on käytetty viestinviejinä erityisesti sota-aikoina, kun muut viestintäjärjestelmät ovat kaatuneet. Toisessa maailmansodassa ihmishenkiä pelastaneille viestikyyhkyille annettiin yhteensä 32 urhoollisuusmitalia.

Sähköiset menetelmät ovat sittemmin korvanneet lähes kaikki kyyhkyjen tehtävät viestinnässä. Suomen armeijan kyyhkyslakka lopetettiin jo toisen maailmansodan aikana.

Urkintaskandaalien ja tietovuotojen aikakaudella vaikeasti jäljitettävät ja kaapattavat fyysiset viestintäkeinot herättävät uutta kiinnostusta. Kyyhkyjä on kokeiltu myös uudenlaisiin tehtäviin. Italiassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa kyyhkyt ovat muun muassa lennättäneet liikenneonnettomuuksien uhrien verinäytteitä sairaaloihin edeltä, jotta hoito päästään aloittamaan nopeammin.

Nyt lintuja käytetään lähinnä syrjäisillä ja vaikeasti saavutettavilla alueilla, kuten vuoristokylissä.

Kyyhkyjen kuriiripalvelu on voimissaan myös huumekaupassa. Yhdysvalloissa lintuja on jopa pidätetty, kun ne ovat lentäneet vankiloihin heroiinilasti rintaan kiinnitettynä.

Yhdysvaltojen rannikkovartiosto hyödyntää kyyhkyjen tarkkaa kaukonäköä merihätään joutuneiden etsinnöissä. Kyyhkyllä on laaja näkökenttä, ja se voi tuijottaa avomerta tuntitolkulla keskittymisen herpaantumatta hetkeksikään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.