Lääkäri Lantolle sakot virkarikoksesta

Kuusamon käräjäoikeus tuomitsi Joroisten terveyskeskuksen kohulääkärille, Pekka Lantolle perjantaina 50 päiväsakkoa tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Rahassa päiväsakkojen määrä on 3 050 euroa.

Kansliapäätöksenä annetussa tuomiossa on kyse Suomussalmen terveyskeskuksessa kesällä 2001 sattuneesta tapauksesta. Lantto työskenteli aiemmin lääkärinä Suomussalmella.

Lantto sai potilaakseen ambulanssilla terveyskeskukseen tuodun suomussalmelaisnaisen. Lääkäri diagnosoi naisen vaivan astmaksi ja kotiutti hänet lyhyen tutkimuksen jälkeen. Nainen kuoli kaksi päivää myöhemmin keuhkoveritulppaan.

Syyttäjän mukaan Lantto ei tutkinut ambulanssilla tuotua naista riittävän huolellisesti. Puolustuksen mukaan Lantto ei saanut ambulanssimiehistön potilaasta tekemää ensihoitokertomusta, mistä tilanteen vakavuus olisi selvinnyt.

Kyseinen nainen odotti lääkärille pääsyä muiden päivystyspotilaiden joukossa, käveli itse vastaanotolle ja halusi päästä kotiin, puolustuksessa mainittiin lisäksi.

Lantto nousi aikoinaan julkisuuteen Joroisten terveyskeskuksen potilaskuolemien kautta. Hän on saanut toiminnastaan useita huomautuksia ja TEO on rajoittanut hänen lääkärinoikeuksiaan.

Keskusrikospoliisin tutkimukset Joroisten terveyskeskuskuolemista ovat vielä kesken.