Lääkeyhtiöt raportoivat pian yhteistyöstään lääkärien kanssa

Lääkeyritykset alkavat pian julkaista tietoja yhteistyöstään terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Lääkeyhtiöt maksavat lääkäreille esimerkiksi konsultti- ja puhjapalkkioita seminaareista sekä kustannuksia koulutukseen osallistuville.

Vuodesta 2016 alkaen yhtiöiden verkkosivuilla näkyvät palkkioiden arvot, näitä nauttineiden lääkärien nimet ja heidän työpaikkansa. Yhtiöt julkaisevat myös niiden lääkärien nimet, joiden kouluttautumista ne ovat tukeneet.

Itsesääntely koskee Lääketeollisuus ry:n jäseniä, jotka hallitsevat 69 prosenttia Suomen markkinoiden myynnistä. Nimien julkistamiseen tarvitaan suostumus, mutta ilman lääkärin nimeäkin yhtiöt aikovat raportoida taloudellisen yhteistyön määrästä.

Suomen Lääkäriliitto kannustaa jäseniään julkistamaan nimensä.

- Uuden käytännön ansiosta muut voivat yhä paremmin arvioida toiminnan läpinäkyvyyttä, kertoo terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski Lääkäriliitosta.

Lääkärien ja lääketeollisuuden tangoa on syytä tarkkailla kriittisellä silmällä, koska teollisuus tarvitsee lääkäreitä ja lääkärit teollisuutta. Lääketeollisuuden erityisasiantuntijan Jaakko Laurilan mukaan yhteistyö on päivittäistä jo esimerkiksi lääkkeiden tuotekehitysvaiheessa.

Vuorenkosken mukaan kunnallisessa terveydenhuollossa työskentelevien lääkärien ammattitaito rapistuisi ilman lääkeyhtiöitä.

- Kunnallisella puolella ei pystyttäisi ylläpitämään lääkäreiden koulutustasoa vaadittavalla tasolla ilman lääketeollisuuden tukea.

Lääkäreiden ja lääketeollisuuden välisistä kytköksistä on käyty yhä tiiviimpää keskustelua, mikä on myös lisännyt itsesääntelyä. Esimerkiksi yhtiöiden vieraanvaraisuudesta on tullut aiempaa valvotumpaa.

- Jos Lääketeollisuuden jäsenyhtiö päättää järjestää flamencoesityksen seminaarin päätteeksi, yhtiölle rapsahtaa etujärjestöltä 10 000-20 000 euron seuraamusmaksu, kertoo Laurila.

Lääkäreille suunnatun markkinoinnin seuraamusmaksuja pohtiva tarkastusvaliokunta on kokoontunut tänä vuonna kuusi kertaa.