Lähde Ylelle: Lennot al-Holin leiriläisten kotiuttamiseksi alkavat, kun kurdit tuovat suomalaisia Irakin rajalle – UM ei kommentoi

Ylen saamien tietojen mukaan Suomella on selvä suunnitelma Syyrian al-Holin leiriläisten kotiuttamiseksi. Ylen tietojen mukaan viranomaiset odottavat enää sitä, että kurdiviranomaiset alkavat kuljettaa al-Holin leirillä olevia suomalaisia Syyrian ja Irakin väliselle rajalle. Heidät on tarkoitus kuljettaa erissä tilauslennoilla Suomeen.

Ulkoministeriöstä ei kommentoitu asiaa STT:lle tiistai-iltana puoli yhdeksän aikaan. Ajankohtaisviestinnän vt. päällikkö Pekka Shemeikka kertoi puhelimessa, ettei hän pysty kommentoimaan asiaa.

–  Toimintaan liittyviä asioita ei voida ylipäätään kommentoida. Tämä on yleislinja, ei koske niinkään tätä nimenomaista uutista, Shemeikka perustelee.

Hän ei vahvistanut tai kiistänyt Ylen kertomia tietoja.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puhui tiistaina leirillä olevien suomalaisten palautuksista tilauslennoilla.

–  Perustan tietoni epämuodollisia kanavia pitkin liikkuviin tietoihin, joiden todenperäisyyttä en voi varmistaa, kuten Uutissuomalaiselle tänään kerroin, Halla-aho sanoi STT:lle tiistaina.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on aloittanut neuvottelut muiden oppositioryhmien kanssa välikysymyksen jättämiseksi al-Holiin liittyen. Välikysymysasiasta pidetään tiedotustilaisuus keskiviikkona.

"Mitään ei ole tapahtumassa nyt"

Ulkoministeriö (UM) tyrmäsi aiemmin päivällä STT:lle Halla-ahon tiedot siitä, että al-Holin leiriltä oltaisiin tuomassa suomalaisia jo tällä viikolla takaisin Suomeen. Shemeikka kertoi tuolloin, ettei ministeriöllä ole eikä myöskään ole ollut tiedossaan sellaista suunnitelmaa. Eri skenaarioita selvitetään virkamiestyönä, mutta mitään ei kuitenkaan ole tapahtumassa nyt, Shemeikka vakuutti.

STT:n tietojen mukaan ulkoministeriö jatkaa selvityksiä kotiuttamisesta niiden suuntaviivojen mukaan, joita hallitus käsitteli iltakoulussaan lokakuun lopussa, eli ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) nimittämän erityisedustajan virkavastuulla.

Uuden hallituksen ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa tiistaina sekä vastikään valittu pääministeri Sanna Marin (sd.) että valtiovarainministerin tehtävään siirtynyt Katri Kulmuni (kesk.) vastasivat asian kuuluvan ulkoministeri Haavistolle, joka ei ollut paikalla.

Marinilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, aikooko hallitus tehdä poliittisen ratkaisun leirillä olevien siirrosta ja keskustan puheenjohtaja Kulmunilta kysyttiin keskustan linjaa leirillä olevien tuomisesta Suomeen. Kumpikaan ei vastannut heille esitettyihin kysymyksiin.

Ongelmien taustalla näkemysero

Syyrian al-Holin leiriin liittyvät asiat ovat aiheuttaneet paljon keskustelua viime päivinä. Oikeuskansleri on aloittanut tutkinnan Haaviston toimista al-Holin suhteen.

Konsulipäällikkö Pasi Tuominen siirrettiin pois al-Holin asioiden valmistelusta ja hänen tilalleen nimettiin erityisedustaja.

Tuomisen käsityksen mukaan Haaviston päätös nimetä erityisedustaja on lainvastainen. Hän olisi toivonut asiassa valtioneuvoston linjausta.

Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen kirjoitti kirjeessään ulkoministeriön henkilökunnalle, että erityisedustajan tehtävä on valmisteltu ulkoministeriön työjärjestyksen mukaisesti.

Alivaltiosihteerin mukaan Haaviston ja Tuomisen ongelmien taustalla on ollut näkemysero.

–  Näkemykset erosivat siinä, odotetaanko valtioneuvostotason linjausta tässä hyvin vaikeassa kysymyksessä, vai tehdäänkö edes sitä, mihin UM voi toimivallallaan ryhtyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lentojen viivästymisvalitukset yhä kärjessä Kuluttajariitalautakunnassa – pysäköintiin liittyvät valitukset kasvussa uusien sovellusten vuoksi

Taksilupien määrä jopa tuplaantunut isoissa kaupungeissa, mutta samalla hinnat nousivat – "Ei ole näkynyt sitä paljon hehkutettua piilokysyntää, mitä ministeriössäkin lupailtiin"

Käytännöt vegaaniruoan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei

Suomi-neidon pää on jäässä mutta varpaita lämmittää – talven pakkasennätys meni uusiksi Utsjoella

Naisten sterilisaatioiden suosio on romahtanut – miehillä taas toimenpiteen suosio on kasvanut

Yhä useamman potilaan lääkereseptin kirjoittaa sairaanhoitaja – jo liki viidelläsadalla oikeus tähän

Palovaroitin ja alkusammutuksen tehnyt isä pelastivat perheen omakotitalon – lapsen leikit aiheuttivat vakavaa vaaraa

Valtiovarainministeri Kulmunilla ei ole taikatemppuja kuntatalouteen – itäradan merkitykselle löytyy ymmärrystä

Mies lähetti Facebook-ryhmään kuvan, jonka väitti esittävän sarjakuristajaa – karmea virhe johti tuomioon kunnianloukkauksesta

Tutkija: Keskiviikko jää Venäjällä historiaan – Presidentti Halosen mukaan Suomessa on syytä "nukkua yön yli"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.