Lähihoitajista pula, jos yritykset eivät anna työssäoppimispaikkoja

Ammatillisen koulutuksen jättiuudistus pannaan toimeen ensi vuoden alussa, mutta ei kertarysäyksellä.

Iso osa oppimisesta siirtyy työpaikoille. Työpaikalla järjestettävän koulutuksen uusia muotoja ovat oppisopimuskoulutus ja koulutussopimus.

Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve varoittaa, että lähivuosina ollaan ongelmissa, jos työpaikkoja ei saada lähihoitajien koulutukseen, kun työpaikoille ei lain mukaan saa maksaa ohjauskorvausta koulutussopimuksessa.

– Lähihoitajista voi tulla pulaa esimerkiksi vanhus- ja mielenterveystyössä, hän arvioi.

Kuntayhtymän omistaa 16 pohjoissavolaista kuntaa ja se ylläpitää Savon ammatti- ja aikuisopistoa, Savon oppisopimuskeskusta ja Varkauden lukiota. Vuosittain opiskelijoita on noin 17 000.

Opetusalan Ammattijärjestön Pohjois-Savon OAO-jaoston puheenjohtajan Taina Räikkösen mukaan työpaikalla tapahtuvaa oppimista tulee olemaan noin puolet ammatillisista opinnoista.

– Se on työvaltaista oppimista. Nyt ei tahdo riittää työssä oppimisen paikkoja kaikille. Tietyillä aloilla on vain pari ihmistä töissä, joten ei ehkä riitä aikaa ohjaamiseen, hän sanoo.

Savon ammatti- ja aikuisopisto rehtori Birgitta Kankaanpää arvioi, että työssä oppimisen paikkojen tilanne on hyvä.

– Liki kaikilla aloilla puolet on mahdollistumassa, hän sanoo.

Savon ammatti- ja aikuisopiston projektipäällikkö Maija Savolainen korostaa, että Pohjois-Savoon on koulutettu kahtena viime vuonna 450 työpaikkaohjaajaa.

– Vaihtelua on, koska perustutkintoja on 30, mutta kokonaisuus on hyvä.

Itä-Suomessa yksi huolenaihe on koulutuksen saatavuuden turvaaminen alueella. Itä-Suomen aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimen johtaja Matti Ruuska muistuttaa, että saavutettavuus on jo nyt maan huonoin.

Itä-Suomen kunnissa neljäsosassa oppilaista yli puolet asuu yli 40 kilometrin päässä, joten kouluverkon mahdollinen harveneminen on pelkona. Verkon kattavuus on tärkeää siksikin, että noin 70 prosenttia rahasta tulee yhä kunnalta.

Ylijohtaja Mika Tammilehto opetus- ja kulttuuriministeriöstä sanoo, että digitalisaatio, työpajat ja työpaikat mahdollistavat sen, että koulutus ei ole riippuvainen vain koulun sijainnista.

– Saavutettavuus turvataan. Kun koulutuksen järjestämisluvat myönnetään, yhtään uutta lupaa ei peruta ja jokunen uusikin lupa saattaa tulla, hän uskoo.

Valtioneuvosto hyväksyi asetuksen ammatillisesta koulutuksesta viime torstaina. Se säätää opintojen henkilökohtaistamisesta, osaamisen arviointiasteikosta, oppisopimuksessa ja koulutussopimuksessa sovittavista asioista, ammatillisen koulutuksen järjestämisluvan hakemisesta sekä työelämätoimikunnista.

Tarkoituksena on turvata ammattitaitoisen työvoiman saatavuus työelämässä, jota muun muassa tietotekniikka ja robotit muuttavat. Nythän työ, työttömät työntekijät ja osaaminen eivät usein kohtaa.

Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI on huolissaan nuorista, joilla ei ole ominaisuuksia oppia työpaikoilla esimerkiksi kypsymättömyyden takia tai tarvitsevat lisätukea työpaikalla oppimiseen. Puheenjohtaja Jasmina Khabbal kysyy, onko kaikilla oppilaitoksilla aikaa etsiä kaikille opiskelijoille sopiva oppimispolku.

Savon Yrittäjien toimitusjohtajan Arto Nykäsen mukaan on pystyttävä kuvaamaan yrityksille, mitä hyötyä niille on kurssista lyhyellä tähtäimellä.

– Vaikka pitkällä tähtäimellä olisikin hienoa, jos olisi ”itse koulutettua” porukkaa, nyt on pystyttävä pitämään markkinat ja työpaikat, jotta tulevaisuus tulisi odotettuna. Asia on helpompi suurissa yrityksissä, mutta elämme pienten ja keskisuurten maailmassa, Nykänen sanoo.

Teknologiateollisuuden aluepäällikkö Esa Näätänen uskoo uudistuksen olevan yhä melko tuntematon yrityksille.

Ammatillisen koulutuksen reformi toteutuu aikataulussaan. Asetus on jatkoa ensi vuoden alussa voimaantulevalle ammatillisen koulutuksen lainsäädännölle.

Koulutuksen ytimessä ovat yksilölliset opintopolut, opiskelijan tarpeet, tavoitteet ja riittävä tuki. Nuorta ja aikuista ei saa jättää yksin tai liian itsenäisen oppimisen varaan.

Henkilökohtaistaminen ja sillä saavutettavat yksilölliset opintopolut ovat uudistuksen tärkeimpiä elementtejä. Erilaiset ratkaisut opiskelussa lisääntyvät ja mahdollisuutta työpaikkaoppimiseen lisätään.

Henkilökohtaistaminen laajennetaan koskemaan kaikkia ammatillista tutkintoa tai sen osaa suorittavia ja valmentavien koulutusten opiskelijoita.

Uutinen perustuu haastatteluihin ja seminaariin 5.10. Kuopiossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Nuori tuli klubin keittiöön - ja sai työpaikan

Uusimmat

Kotimaa

Nordean analyytikko brexit-sovusta: Epävarmuus markkinoilla jatkuu

Perhepolitiikka pinnalla myös eduskunnan kyselytunnilla – Slunga-Poutsalo ihmettelee, miksi lapsilisää nostetaan vasta neljännen lapsen kohdalla

Kauppakeskus Tripla avasi ovensa Helsingissä, poliisin mukaan ruuhkia ei ole ollut

Nykyisin kiellettyjä sijaissynnytyksiä harkitaan osaksi hedelmöityshoitoja

Eduskunnan suuri valiokunta antoi hallitukselle valtuuden hyväksyä brexit-sopimus

Rakennusalan poikkeuksellisen suuresta petosvyyhdistä syytteet 16 ihmiselle – käräjäkäsittelyyn päästään vasta vuoden päästä

EU-johtajilta vihreää valoa brexit-sovulle – hyväksyntä tarvitaan vielä parlamenteilta

STT alkaa moderoida uutissivustojen kommenttipalstoja – Ilta-Sanomat ensimmäinen asiakas

Aseluvan nettihaku viivästyy jälleen: "Poliisi tekee mieluummin hyvän kuin puolinaisen uudistuksen"

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen aikoo valittaa tuomiostaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.