Lähteet: Britannia aikoo pyytää EU:lta brexitin lykkäystä ennen huippukokousta

Britannian pääministeri Theresa May aikoo pyytää EU:lta brexitin lykkäämistä ennen huomenna alkavaa unionin huippukokousta. Useat brittitoimittajat kertovat Twitterissä pääministerin tiedottajan sanoneen, että May lähettää asiaa koskevan kirjeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille tänään tai huomenna.

Pääministerin tiedottaja ei kuitenkaan tarkentanut, kuinka pitkää lykkäystä May aikoo pyytää ja millä perusteella. Joidenkin lähteiden mukaan harkinnassa olisi lykkäyspyyntö kesäkuun loppuun, mutta samalla mahdollisuus jopa kahden vuoden lykkäykselle. Asiasta ei ilmeisesti ole hallituksessa yksimielisyyttä, kertoo muun muassa BBC:n Laura Kuenssberg.

Mahdollisesta lykkäyksestä pitäisi äänestää Britannian parlamentissa, koska alkuperäinen eropäivämäärä 29. maaliskuuta on kirjattu lakiin.

May hallituksen suunnitelmat menivät uusiksi, kun parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow ilmoitti eilen, ettei uutta äänestystä samansisältöisestä erosopimuksesta voida järjestää. Päätös yllätti hallituksen, joka pohti uutta tilannetta tänään aamupäivällä.

Merkel: Taistelen viimeiseen asti järjestäytyneen brexitin puolesta

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo aikovansa taistella viimeiseen asti sen puolesta, että Britannian ero EU:sta tapahtuu järjestäytyneesti. Hänen mukaansa kyse on Saksan, Britannian ja koko EU:n edusta.

Merkelin mukaan aikaa ei ole enää paljon, mutta kuitenkin vielä joitakin päiviä.

Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta 29. maaliskuuta, jos muusta järjestelystä ei siihen mennessä päästä sopimukseen.

Brexit-saagan tuorein käänne koettiin eilen, kun Britannian parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow ilmoitti, ettei samansisältöisestä erosopimuksesta voida äänestää parlamentissa toista kertaa. Päätös tuli ilmeisesti yllätyksenä myös Merkelille, joka myönsi, ettei ollut täysin ajan tasalla brittiparlamentin 1600-luvulta peräisin olevista käytännöistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.