Lämpötilan nousu voimakkainta Suomessa marras–tammikuussa

Suomen keskilämpötila on noussut 166 viime vuoden aikana yli kaksi astetta, käy ilmi Itä-Suomen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Erityisen nopeaa lämpötilan kohoaminen on ollut 40 viime vuoden aikana, jolloin lämpötila on noussut yli 0,2 astetta vuosikymmenessä. Koko tarkastelujakson aikana nousu on ollut keskimäärin 0,14 astetta vuosikymmenessä, mikä sekin on lähes kaksinkertainen maapallon keskiarvoon verrattuna.

– Lämpötilan nousu on ollut voimakkainta marras-, joulu- ja tammikuussa. Myös kevätkuukausina eli maalis-, huhti- ja toukokuussa lämpötilan nousu on ollut vuosittaista keskiarvoa nopeampaa. Kesäkuukausina lämpötilan nousu on ollut vähäisempää, toteaa Ilmatieteen laitoksen ja Itä-Suomen yliopiston professori Ari Laaksonen tiedotteessa.

Lämpenemisen seurauksena järvet jäätyvät myöhemmin ja jäät lähtevät aiemmin keväällä. Vaikka lämpötilan nousu varsinaisina kasvukuukausina on ollut vähäistä, puiden lehtien puhkeaminen ja kukkiminen on havaintojen mukaan aikaistunut.

Tutkimus perustuu Suomen kaikkien mittausasemien tuottamaan aineistoon. Aineistosta muodostettiin keskiarvoistamalla lämpötila-aikasarja. Alkuvuosilta, jolloin Suomen oma mittausasemaverkko ei ollut vielä maanlaajuinen, käytössä oli naapurivaltion mittausasemien aineisto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.