Lännen Media: Puolustusvoimien ylimmän laillisuusvalvojan Lemmenjoki-lausunnot ristiriidassa todistajalausuntojen kanssa

Puolustusvoimien laillisuusvalvonnasta vastaavan asessori Tuija Sundbergin lausunnot Lemmenjoen sidosryhmäharjoituksesta ovat ristiriidassa korkeimmalle oikeudelle toimitettujen todistajakertomusten kanssa, kertoo Lännen Media.

Sundberg on kertonut esitutkinnassa saaneensa kuulla Lemmenjoen tapahtumista vasta joulukuussa 2017. Lännen Median näkemät todistajakertomukset kuitenkin kertovat, että Sundberg olisi tiennyt tapahtumista jo marraskuussa, minkä asessori on kiistänyt.

Uudet todisteet ovat osa Ilmavoimien ex-komentajan Sampo Eskelisen tekemää valitusta. Hän sai tuomion palvelusrikoksesta, sillä hänen katsottiin viivytelleen esitutkinnan aloittamista Karjalan Lennoston ex-komentaja Markus Päiviön käytöksestä.

Lemmenjoen harjoitus pidettiin syyskuun lopulla vuonna 2017, ja Päiviön törkypuheisiin ja alkoholinkäyttöön liittyvä tutkintapyyntö tehtiin vasta usean kuukauden jälkeen joulukuussa.

Eskelinen kertoi oikeudenkäynnissä tämän vuoden toukokuussa, että hän oli ollut tapauksesta yhteydessä Sundbergiin ja että Pääesikunnasta olisi kuitattu, että he hoitavat asiaa. Sundberg kuitenkin valan vannoneena kiisti saaneensa Eskeliseltä tietoa Päiviön tekemisistä ja kertoi kuulleensa Lemmenjoen tapahtumista vasta joulukuussa.

Lännen Median mukaan uudet todistajalausunnot ovat antaneet Ilmavoimien johtava sotilaslakimies Veli-Pekka Paananen, everstiluutnantti Markus Korhonen sekä everstiluutnantti evp. Mikko Rastas. ​Heistä ainakin Paananen ja Rastas ovat käsityksessä, että Sundberg on ollut tietoinen Lemmenjoen tapahtumista jo ennen joulukuuta.

Sundberg ei kommentoinut asiaa Lännen Medialle, koska tapauksen oikeusprosessi on yhä kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.