Laaja hyväksikäyttöjen sarja paljastui

Uusimaalaisen tytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä syksyllä 2011 käynnistynyt tutkinta on paljastanut laajan seksuaalirikosten sarjan, jossa on tähän mennessä otettu kiinni 10 epäiltyä miestä.

Viimeiset kaksi epäiltyä pidätettiin keskiviikkoaamuna. Epäillyt eivät tunne toisiaan, mutta heillä on ollut osittain samoja uhreja.

Miesten epäillään lähestyneen kesästä 2009 lähtien vähintään satoja 9–15-vuotiaita tyttöjä nuorten suosimissa nettipalveluissa ja keskustelufoorumeissa. Miehet ovat esiintyneet nimimerkeillä ja pyrkineet aluksi kontaktiin tyttöjen kanssa kehumalla heidän ulkonäköään ja kommentoimalla kiinnostuneena heidän keskustelujaan.

Miesten kommentit ja kysymykset ovat pian muuttuneet seksuaaliviritteisiksi ja johtaneet erilaisiin seksuaalisiin ehdotuksiin ja tapaamisyrityksiin.

Osa kontakteista on johtanut tapaamisiin, joissa miehet ovat olleet sukupuoliyhteydessä alle 15-vuotiaiden uhriensa kanssa. Miehet ovat ajaneet pitkiäkin matkoja tapaamaan tyttöjä.

Seksuaaliset teot ovat tapahtuneet uhrien päivittäisympäristössä koulujen, kotien ja ostoskeskusten läheisyydessä tai miesten autoissa, maastossa ja joitakin kertoja epäiltyjen asunnossa tai hotellissa. Osa epäillyistä on maksanut tytöille pieniä rahasummia tai toimittanut heille alkoholijuomia ja tupakkaa palkkiona seksuaalipalveluista.

Kaikkia kymmentä miestä epäillään lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä tai niiden yrityksistä, jotka ovat tapahtuneet sekä nettiympäristössä että fyysisesti.

Epäillyt miehet ovat iältään 20–46-vuotiaita ja kotoisin pääkaupunkiseudulta, Länsi- ja Itä-Uudeltamaalta, Hämeestä sekä Tampereen ja Pirkanmaan ympäristöstä.

Yhtä lukuun ottamatta epäillyillä ei ole rikollista taustaa. Osa epäillyistä elää pysyvässä parisuhteessa perheellisinä. Nettikeskusteluissa useimmat heistä ovat antaneet valheellisia tietoja iästään, ammatistaan ja elämäntilanteestaan.

Poliisi kehottaa nuoria ja lapsia keskustelemaan netissä havaitsemistaan hyväksikäyttöön viittaavista kontaktiyrityksistä myös vanhempiensa kanssa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.