Laaja metallivarkauksien sarja paljastui Suomessa

Poliisin mukaan kuopiolaisen liikkeen vartija teki merkittävän teon havaitessaan kaksi miestä kantamassa romumetalleja kasaan liikkeen pihalle Kuopion Kelloniemessä viikko sitten.

Havainto johti rikostutkintaan, jonka vuoksi Pohjois-Savon käräjäoikeus on vanginnut kaksi romanialaista miestä epäiltyinä varkauksista ja törkeistä varkauksista läpi Suomen Seinäjoelta Kuopioon.

Laaja varkauksien sarja oli jatkunut aina viime kesästä saakka. Poliisi tutkii parhaillaan, miten isoista omaisuusarvoista teoissa on kyse.

Sama toimintakaava useita kertoja

Kaksi miestä toimi yhdessä aina tietyllä tavalla. Kuopiossa oli meneillään vanha tuttu malli, kun vartija ja poliisit keskeyttivät touhut.

– Miehet kantoivat tavaroita liikkeen pihalle, kun he jäivät tekopaikalta kiinni, rikoskomisario Mikko Lyytinen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Epäillyt eivät ensin suostuneet kertomaan henkilöllisyyksiään, mutta lopulta kysytyt henkilöllisyysasiakirjatkin löytyivät.

Miesten toimia tutkiessaan poliisille selvisi, että juuri sama romanialaiskaksikko oli viime kesästä lähtien tullut säännöllisesti Suomeen, viipynyt maassa 1–1,5 kuukautta kerrallaan ja poistunut sen jälkeen takaisin kotimaahansa.

Lyhyen tauon jälkeen miehet tulivat jälleen Suomeen.

Ennen Kuopion varkautta he olivat tulleet Suomeen tällä kertaa vain pari päivää aiemmin.

– He ostivat Suomesta autonrähjän, pakettiauton, jolla he liikkuivat keräämässä kuparia tai muuta romumetallia.

Tapauksessa erikoista on se, etteivät miehet vieneet tai lähettäneet varastettua tavaraa ulkomaille.

Sen sijaan poliisi epäilee heillä olleen Suomessa valmiiksi tiedossa tiettyjä ostajia, joille he välittivät varastamansa metalliromut.

Useita paikkakuntia

Poliisi epäilee miesten syyllistyneen vastaaviin rikoksiin pääosin Sisä- ja Keski-Suomessa.

– He ovat pääosin myöntäneet teot, joista heistä epäillään. Osassa he olivat tallentuneet myös esimerkiksi valvontakameroihin, Lyytinen kertoo.

Kaksikkoa epäillään erilaisista varkausrikoksista Kuopion lisäksi ainakin Kouvolassa, Tampereella, Seinäjoella, Kangasalalla, Akaassa ja Oripäässä.

Poliisi selvittää tapausta yhdessä syyttäjän kanssa. Tarkoitus on todennäköisesti hakea miehille maahantulokiellot Suomeen.

Savossa viime vuonna huono suma

Kaikkiaan Pohjois- ja Etelä-Savossa törkeät varkaudet ovat kasvussa. Törkeät varkaudet ovat useimmiten murtoja asuttuihin taloihin ja arvokkaan omaisuuden varkauksia esimerkiksi liikkeistä tai niiden varastoalueilta.

Viime vuonna koko Suomessa poliisin tietoon tulleet törkeät varkaudet vähenivät yli sadalla tapauksella yhteensä reiluun 3 500 rikosilmoitukseen.

Pohjois-Savossa törkeiden varkauksien määrä nousi kuitenkin ennätyksellisen suureksi moneen vuoteen: Tapauksia tuli ilmi jopa 137, kun viitenä edellisvuonna määrä on pyörinyt 90–110 varkaudessa.

Myös Etelä-Savossa tapauksia oli ennätyksellisen paljon, jopa 91. Edellisvuosina määrä on ollut 35–75.

 

 

Poliisin vinkit: Kameravalvonta kuntoon

Poliisi kehottaa liikkeiden omistajia huolehtimaan murtosuojauksen sekä kameravalvonnan kuntoon. Esimerkiksi työkone- ja metallivarkaita liikkuu myös pienillä paikkakunnilla.

Kameravalvonnasta kannattaa tarkistaa, onko kuvan laatu riittävä ihmisten tunnistamiseen ja onko kamerat suunnattu järkeviin kohtiin. Esimerkiksi eräässä liiketilassa kameran eteen oli siirretty tekokasvi, joten kamera oli hyödytön.

Yleisöhavaintojen avulla poliisi voi päästä nopeammin tekijöiden jäljille ja saada heitä kiinni ennen kuin varastettu omaisuus on hävinnyt. Ota ylös tiedot autosta ja henkilöistä, jos alueella liikkuu vierasta porukkaa outoon aikaan.

Kiinnijäämisriski vaikuttaa rikossarjoihin. Ulkomaiset ammattikoplat suuntaavat kierroksiaan maihin ja seuduille, joissa kiinnijäämisriski on pieni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.