Laaja prostituoitujen välitys suomalaisasunnoissa oli osa Latvian liigaa

Suomessa on saatu talven aikana päätökseen harvinainen paritusoikeudenkäynti, jossa esitutkintaan ja oikeusprosessiin meni aikaa kaikkiaan noin 15 vuotta.

Tutkinnan kohteena oli laajalti Itä-, Pohjois- ja Keski-Suomessa toiminut paritusorganisaatio, jonka suomalaiset päätekijät vuokrasivat eri kaupungeista asuntoja prostituoiduille ja välittivät asuntoihin naisia Virosta ja Latviasta.

Seksin myyntiä mainostettiin alueiden pääsanomalehdissä erilaisin kiertoilmauksin. Toimintaa varten organisaatiolla oli puhelinoperaattorikeskus, joka otti puhelut vastaan ja välitti asiakkaille aikoja prostituoitujen luokse.

Organisaatiolla oli paritusta varten vuokrattuna kerrostaloasunnot Kuopion Haapaniemenkadulla, Savonkadulla ja Maaherrankadulla sekä Iisalmessa Savonkadulla ja Tornikadulla. Toimintaa niissä oli vuosina 2000–2002.

Lisäksi organisaatio oli vuokrannut käyttöönsä asuntoja Mikkelistä, Jyväskylästä, Äänekoskelta, Lohjalta, Toijalasta, Salosta, Kajaanista, Nokialta, Heinolasta, Rovaniemeltä, Kemistä, Kokkolasta sekä useista kerrostaloista Oulusta.

Päätekijä saikin tuomion ensin Latviassa

Oikeudenkäynti asiassa kuitenkin viivästyi monista syistä, sillä välillä syytetyt olivat kadoksissa ja välillä oikeus ei ajoissa vaatinut heitä tuotaviksi oikeuteen.

Tämänhetkisen käsityksen mukaan syytteiden nosto kesti kauan, minkä jälkeen käräjäoikeus ei käyttänyt riittävästi pakkokeinoja, joilla osalliset olisi haettu oikeudenkäyntiin ajoissa. Sen sijaan istuntoja lykättiin toistuvasti.

Tänä talvena Rovaniemen hovioikeus ratkaisi asian kuitenkin lopulta niin, että se otti huomioon pääsyytetyn Latviassa saaman tuomion ja totesi oululaissyntyisen 58-vuotiaan miehen saaneen osin samasta asiasta jo tuomion Latviassa niin, ettei häntä voi tuomiota samasta rikoksesta uudestaan Suomessa.

Riian hovioikeus tuomitsi miehen ihmiskaupasta ja parituksesta kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen osana laajaa oikeudenkäyntiä, jossa käsiteltiin järjestäytyneessä ryhmässä hyötymistarkoituksessa tapahtunutta henkilöiden toimittamista seksuaaliseen hyväksikäyttöön heidän suostumuksellaan.

Suomalaisen hovioikeuden mukaan esimerkiksi Kuopiossa ja Iisalmessa pyöritetty prostituoitubisnes oli osin tätä samaa itäeurooppalaista järjestäytynyttä rikollisuutta.

Miestä ei siksi voida tuomita samalta tekoajalta enää uudestaan. Hän suoritti Latvian vankeusrangaistustaan neljä vuotta ja on vapautunut siitä.

Hovioikeus tuomitsi miehen parituksesta enää vuosien 2000–2001 ajalta kahdeksaksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen, sillä Latvian tuomio koski vain sitä tuoreempia tapahtumia.

Hovioikeuden mukaan mies olisi nyt tuomittu kymmeneksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen, mutta hänen tuomiotaan alennettiin oikeudenkäynnin viivästymisen vuoksi.

Lisäksi miehen on maksettava Suomen valtiolle 600 000 euroa parituksella ansaitsemaansa rikoshyötyä. Syyttäjä oli vaatinut mieheltä valtiolle jopa lähes 1,1 miljoonaa euroa parituksella ansaittuja voittoja.

Hovioikeus määräsi miehen menettämään valtiolle myös 61 kännykkää, joilla hän ja prostituoidut olivat pyörittäneet seksin myyntiä Suomessa.

Pitkä viive alensi rangaistuksia

Miehen puhelinkeskuksena paritusbisneksessä toiminut suomalainen 51-vuotias nainen tuomittiin avunannosta paritukseen 60 päiväsakkoon, josta tulee hänelle maksettavaa 360 euroa.

Myös hänen rangaistuksessaan huomioitiin alentavana seikkana se, miten paljon oikeudenkäynti oli viivästynyt.

Lisäksi jo aiemmin toinen apuri, 50-vuotias mies, tuomittiin käräjäoikeudessa avunannosta paritukseen. Mies sai 80 päiväsakkoa eli 480 euroa maksettavaa. Hän ei valittanut tuomiostaan hovioikeuteen.

Nainen vaati itselleen jopa tuhansien eurojen korvauksia oikeudenkäynnin viivästymisestä ja päätekijä vaati samalla perusteella rangaistuksensa poistamista tai alentamista.

Hovioikeuden mukaan merkittävät alennukset heidän rangaistuksiinsa olivat riittävä korvaus oikeudenkäynnin viivästymisestä.

Näin laaja paritusbisnes tavallisissa vuokra-asunnoissa paljastui