Posti laajentaa muihinkin kodinhoidon palveluihin

Posti Group Oyj on laajentamassa kuntien kotihoidon ateriakuljetuksiaan muihin kodinhoidon palveluihin. Postin suunnitelmissa on kokeilla lähiaikoina uudistusta ensin jonkin hoivayrityksen alihankkijana. Myöhemmin palvelua tarjotaan kunnille kilpailutuksissa. Posti uskoo, että sen palveluille on tarve, kun julkinen raha vähenee ja sote-uudistus etenee.

Riistavedellä asuva eläkeläinen Pentti Rissanen, 78, pitää uudistusta hyvänä. Posti tuo hänelle jo nyt lämpimän aterian, mutta jatkossa saattaisivat myös siivous- ja lääkkeidenjakopalvelut olla tarpeen.

– Kuntoni on vielä sellainen, että pystyn asumaan yksin, mutta pian vointi voi olla huonompi, joten lisäapu olisi hyödyksi. Jo nyt nilkat ovat niin kipeät, että kaupassakin on pitänyt käydä taksilla, hän selvitti keskiviikkona.

Rissanen oli tyytyväinen, kun Postin ryhmävastaava Tuomas Savolainen toi hänelle pääsiäisen edellä parin päivän ruoka-annokset.

Savolainen kertoo, että jakelun aikaikkuna on pari tuntia.

– Asiakkaita voi olla yli 20 ja ajo-matkaa 80-90 kilometriä. Roskien vienti onnistuu, mutta jos lisätehtäviä tulee, pitää taata myös riittävä työntekijämäärä ja koulutus, hän arvioi.

Postin tuotantoesimies Juho Korhosen valvomaan ruuankuljetusalueeseen kuuluvat Riistavesi ja Lapinlahti.

Postin paketti- ja logistiikkapalvelujen tuotevastaava Pekka Kuronen kertoo, että kotihoidon ateriakuljetuksen asiakaskuntia on puolensataa. Postin työntekijöistä jo useat sadat kuljettavat hänen mukaansa aterioita.

– Vielä ei oikein voi sanoa, että meillä olisi varsinaisia kotipalveluita, mutta kuntien kotihoidon ateriakuljetuksia meillä on ollut jo vuosikausia, hän selvittää.

– Asiakaskuntia on noin 50 kappaletta. Tähän asti lähes kaikkialla palvelussa ovat olleet kyseessä lämpimät ateriat, mutta kunnissa ollaan siirtymässä lämmitettäviin kotiaterioihin, Kuronen toteaa.

– Kun on kyse lämmitettävistä aterioista, kuljettajamme voisi samalla lämmittää aterian, laittaa aterian esille ja vaikkapa seurustella vanhuksen kanssa

aterioinnin ajan, hän sanoo.

– Jos kuljetamme päivittäistavaraostokset vanhuksille, voimme laittaa tavarat säilytystiloihin ja tarkistaa jääkaapin siisteyden, heittää vanhentuneet elintarvikkeet pois ja viedä roskat, Kuronen toteaa.

Jos kodinhoitopalveluita laajennetaan lääkkeiden annosteluun tai muihin vastaaviin tehtäviin, henkilöstö tarvitse alan koulutusta.

– Esimerkiksi hoiva-avustajan koulutus olisi tarpeen, Kuronen otaksuu.

– Itä- ja Pohjois-Suomessa välimatkat ovat pitkiä ja väestö ikääntyy, joten Postin kodinhoitopalveluille on tarvetta. Postinkantajat ja autonkuljettajat saisivat lisää työtä, kun kirjeiden ja korttien kuljetukset vähenevät, hän perustelee.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämis- ja rahoituslakien valmistelu alkaa taas, kun uusi hallitus aloittaa. Sen pitää määritellä yksityisten palveluntarjoajien rooli uudistuksessa.

– Asiakkaan valintamahdollisuuksia pitää laajentaa palvelusetelien avulla, Kuronen uskoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Postin laajennusaie yllätti hoiva-alan