Lahtelaiselle ravintoloitsijalle syytteet ihmiskaupasta –  kielitaidottomilla työntekijöillä teetettiin poliisin mukaan 12 tunnin vuoroja ilman vapaapäiviä

Lahtelaista ravintoloitsijaa vastaan on nostettu syytteet ihmiskaupasta, kertoo syyttäjä STT:lle.

Kahdella ulkomaalaistaustaisella ihmisellä teetettiin poliisin mukaan noin 12 tunnin työpäiviä ilman vapaapäiviä. Uhrit työskentelivät ravintolassa käytännössä viikon jokaisena päivänä, poliisi kertoi viime syksynä esitutkinnan valmistuttua.

Aluesyyttäjä Anu Lahtela nosti perjantaina ravintoloitsijaa vastaan syytteet kahdesta ihmiskaupasta ja toissijaisesti kahdesta kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Lisäksi ravintoloitsija sai syytteen pahoinpitelystä.

Syyttäjän mukaan rikosepäilyt koskevat etnistä ravintolaa. Kyse ei kuitenkaan ole nepalilaisesta ravintolasta.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2016–2018. Ravintoloitsija on kiistänyt rikokset.

Uhrit ja epäilty ovat miehiä. He kaikki edustavat samaa kansallista tai etnistä taustaa, mutta uhrit eivät olleet saapuneet Suomeen varta vasten ravintolassa työskennelläkseen, poliisin tutkinnanjohtaja Minna Riski kertoi STT:lle syksyllä.

Epäilty ihmiskauppa tuli poliisin tietoon sen jälkeen, kun toinen uhreista oli ottanut yhteyttä ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään.

Palkkoja epäillään jääneen maksamatta 100 000 euroa

Toinen uhreista on kertomansa mukaan pitänyt yhden vapaapäivän noin viiden kuukauden aikana. Toinen on pitänyt yhdeksän vapaapäivää vajaan puolentoista vuoden aikana.

Poliisin mukaan työntekijät eivät ole saaneet asianmukaista palkkaa, vaan korvaus on ollut työmäärään nähden minimaalinen. Ravintoloitsijan epäillään jättäneen maksamatta palkkoja lyhyemmän aikaa työskennelleelle 23 000 euroa ja pidemmän aikaa työskennelleelle 77 000 euroa.

Poliisin mukaan uhrit ovat asuneet ravintoloitsijan ja tämän perheen luona kaksiossa. Epäilty on poliisin mukaan hallinnut uhreja pelolla, ja esitutkinnassa tutkittiin heihin kohdistunutta väkivaltaa. Uhrit eivät ole osanneet suomea eivätkä ole olleet tietoisia oikeuksistaan, poliisi kertoi.

Kahden uhrin lisäksi ravintolassa oli tutkinnanjohtajan mukaan työskennellyt ajoittain muitakin ihmisiä, mutta riisto ei ole kohdistunut heihin.

Tapausta käsitellään Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa myöhemmin syksyllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

SAK:n jättävä Matti Huutola kaipaa tupoja ja konsensusta takaisin – "Suomi ei pärjää kuin sopimalla – selkävoittoja ei kannata hakea"

Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

Oikeusoppinut: Poliittiset päättäjät eivät voi määrätä kaikille riskimaista tuleville pakollisia koronatestejä tai asettaa heitä pakolliseen karanteeniin

Helsingin merialueelta kerrottiin löytyneen ihmisruumiin osia – osoittautuivat karhun käpäliksi

Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – "Projektini on saada velkaantuminen hallintaan", sanoo valtiovarainministeri Vanhanen

Kaksi ulkomaalaista miestä sai suomalaiset henkilötunnukset väärillä nimillä – osallistuivat nettipetoksilla vietyjen rahojen piilottamiseen

Miestä epäillään taposta leirintäalueella Puumalassa – ruumis löytyi viime kesänä

"Meteorologi ei lupaa mitään" – Tauko lähetyksessä voi olla merkki siitä, että meteorologi kertaa kaikille tuttua rimpsua

Myös Marin pitää riskialueille tietoisesti matkustaneiden korvauksia epäoikeudenmukaisina – yksityistä sektoriakin voidaan käyttää testauksen nostamisessa

Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.