Laiton susijahti toi sakkoja poromiehille

Aseet valtiolle ja sakkolappu kouraan oli Kajaanin käräjäoikeuden tuomio laittomasta susijahdista.

Sen sijaan jahdin jälkeen takavarikoidut moottorikelkat oikeus palautti omistajilleen. Syyttäjä oli vaatinut kelkkoja valtiolle, mutta käräjäoikeus katsoi vaatimuksen kohtuuttomaksi.

Neljä poromiestä jahtasi luvatta susia Metsähallituksen mailla Puolangalla maaliskuussa 2007. Kolme miehistä liikkui susien perässä moottorikelkoilla ja yksi oli aseen kanssa passissa. Myös osalla kelkkamiehistä oli aseet mukana.

Jahti keskeytyi, kun paikalle saapui poliisin kelkkapartio. Poromiehet väittivät oikeudessa olleensa liikkeellä poronhoitotöissä, mutta tapausta tutkineet poliisit eivät alueelta poronjälkiä löytäneet.

Sen sijaan maastoon jääneet kelkanjäljet kertoivat omaa kieltään vauhdikkaasti sujuneesta susijahdista, jonka aikana yksi kelkoistakin oli rikkoutunut. Jahdin lopputuloksesta ei tutkinnassa saatu näyttöä, mutta jo pelkkä laiton kaatoyrityskin täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Miesten mieli muuttui oikeussalissa

Osa vastaajista oli poliisin esitutkinnassa myöntänyt laittomaan susijahtiin osallistumisensa, mutta oikeudessa miesten mieli muuttui. Vastaajat kertoivat tunnustaneensa teot päästäkseen pois poliisivankilasta.

Käräjäoikeus ei selittelyjä uskonut, vaan tuomitsi poromiehet metsästysrikoksista, maastoliikennerikkomuksista ja ampuma-aserikoksesta sakkorangaistuksiin, joiden suuruus vaihteli 168 eurosta 720 euroon. Kolme miehistä sai kahden vuoden ja yksi kolmen vuoden metsästyskiellon.

Lisäksi yhdelle jahtimiehistä laittoman aseen luovuttanut henkilö sai 60 euron sakot ampuma-aserikoksesta. Kajaanin käräjäoikeus antoi jutussa kansliapäätöksen perjantaina.