Lajinmäärityksestä ankaraa kädenvääntöä Perhon susijahtijutussa

Ammuttiinko Perhossa vuosi sitten tammikuussa susia vai koirasusia eli hybridejä? Tämä on ydinkysymys, josta käydään tiukkaa kädenvääntöä Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudessa tänään alkaneessa pääkäsittelyssä.

Kihlakunnansyyttäjä Kosti Kurvinen katsoo, että 15 jahtiin osallistunutta miestä lähti tappamaan nimenomaan susia. Hän vaatii miehille ehdollista vankeusrangaistusta ja sakkoa törkeästä metsästysrikoksesta. Lisäksi miehille vaaditaan vähintään kuuden vuoden metsästyskieltoa.

Vaihtoehtoisesti Kurvinen vaatii miehille rangaistusta metsästysrikoksesta, jos oikeus katsoo, etteivät ammutut eläimet olleet susia.

Miehet kiistävät syyllistyneensä mihinkään rikokseen. He katsovat, että ammutut eläimet eivät olleet villisusia vaan suden ja koiran risteymiä. Syytettyjen puolustuksen mukaan kyse oli haittaeläimistä, jotka saa tavattaessa hävittää luvallisilla aseilla

Kaadetuista susista on tehty lajimääritys Oulun yliopiston biologian laitoksella. Tulosten mukaan yksi susista kuuluu 99,3 prosentin todennäköisyydellä suomalaiseen susikantaan. Kahdella sudella tämä todennäköisyys on lähes yhtä selkeä.

Oikeudessa puolustus lyttäsi tehdyt dna-tutkimukset epäluotettaviksi.

- Dna-tutkimus on kelvoton. Kolmen suden näytettä verrattiin yli 400 yksilön aineistoon. Ongelma on se, että pyynnöistämme huolimatta meille ei ole pystytty selvittämään, mistä eläimistä verrokkiaineisto on otettu, puolustusasianajaja Teppo Laine arvostelee.

Hän myös ihmettelee, minne hybridit ovat hävinneet vertailuaineistosta.

- Nyt niitä on siellä aivan liian vähän, kun otetaan huomioon, että aineiston pitäisi kattaa lähestulkoon kaikki kuolleet yksilöt. Esimerkiksi Perhossa tiedetään olleen vuonna 1994 toistakymmentä hybridiä. Niitä ei löydy verrokkiaineistosta.

Puolustus on tilannut omaa tutkimusnäyttöä hybridiväitteidensä tueksi muun muassa Venäjältä. Syyttäjä katsoo hankkimaansa asiantuntijalausuntoon vedoten, ettei niillä ole tieteellistä painoarvoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.