Lakivaliokunnassakin kireä tunnelma – "hallituspuolueet estivät asiantuntijakuulemiset"

Lakivaliokunnan oppositioedustajat kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta esittävät sote-uudistuksen valinnanvapauslainsäädännön hylkäämistä. Oppositioedustajien mukaan myös lakivaliokunnassa on sote-uudistuksen kohdalla ollut kireä tunnelma, vaikka muuten henki on ollut hyvä.

SDP:n, vihreiden, perussuomalaisten, vasemmistoliiton ja RKP:n edustajat ihmettelevät sitä, että lakivaliokunnan hallituspuolueet estivät kiireeseen vedoten äänestyksillä asiantuntijakuulemiset hallituksen vastineesta.

Opposition mielestä kuulemisiin olisi riittänyt yksi päivä. Tämä olisi heidän mielestään helpottanut myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä perustuslakivaliokunnan tulevaa työrupeamaa.

Oppositioedustajien mukaan kuulemisista äänestettiin valiokunnassa neljä kertaa ja joka kerta ne estettiin hallituspuolueiden yhden äänen enemmistöllä. Yleensä tapana on, että jos yksikin valiokunnan jäsen haluaa kuulla asiantuntijoita päätöksensä vahvistukseksi, se sallitaan yhteisesti, oppositioedustajat sanovat.

– Tämä on kahdeskymmenes vuoteni eduskunnassa, enkä muista, että tällaista olisi ollut ennen, luonnehti lakivaliokunnan varapuheenjohtaja Eva Biaudet (r.) tilannetta edustajien tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Hänen mukaansa lakivaliokunnalle ei annettu käytännössä mahdollisuutta käsitellä hallituksen hyvin uudenlaista esitystä.

 

"Perustuslaillista kikkailua"

 

Oppositioedustajien mielestä hallituksen vastine on erittäin ongelmallinen ja oikeusturvan toteutumista on vaikea arvioida, koska niin monia perusratkaisuja on esityksessä yhä auki ja asiakassuunnitelman sitovuus on poistettu.

Perussuomalaisten edustaja Ville Tavio painotti, että lakivaliokunta arvioi sote-esitystä nimenomaan oikeusturvan ja muutoksenhakumahdollisuuden kannalta.

– Suurin ongelma tässä oli asiakassuunnitelman valitusmahdollisuus. Perustuslakivaliokunta linjasi, että kategorisesti ei voida estää asiakassuunnitelman muutoksenhakuoikeutta. Hallitus ratkaisi tämän perustuslaillisen ongelman siten, että asiakassuunnitelmasta tehtiin suuntaa antava niin, ettei se olisi enää velvoittava eli siitä ei olisi lainkaan valitusoikeutta. Tämä oli mutkien suoraksi vetämistä, perustuslaillista kikkailua, Tavio sanoi.

Eduskunnan keskustelu sote-aikataulusta meni syyttelyksi puolin ja toisin

Opposition Rinne: Hallitus ei halunnut luottamusäänestystä sotesta – "Toimintakyvystä ei paljoa jäljellä"

Sipilä: Hallitus turvaa sote- ja maakuntauudistuksen tarvitseman lisärahoituksen vuodelle 2020

Myös valinnanvapaus siirtyy vuodella – sote-keskusten uusi määräaika 2023

Savolaiset kansanedustajat eivät yllättyneet sote-uudistuksen viivästymisestä - Maakunnissa aikalisä tulee tarpeeseen

Hallituspuolueet seisovat sote-lykkäyksen takana