Lakkautustaan vastustava uusnatsijärjestö vertasi itseään kannabisyhdistykseen

Missä kulkee raja siinä, millaista yhteiskunnan muuttamista yhdistys tai järjestö saa laillisesti ajaa? Muun muassa tähän kysymykseen etsitään vastausta Turun hovioikeudessa, joka puntaroi perusteita uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) lakkauttamiselle.

Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi marraskuussa PVL:n ja muun muassa sen nettikauppaa pyörittävän Pohjoinen perinne ry:n lakkautettavaksi. Käräjäoikeus katsoi, että uusnatsijärjestö ajaa demokraattisten arvojen kanssa yhteensopimattomia tavoitteitaan laittomin ja räikeästi hyvän tavan vastaisin keinoin.

Vastarintaliikkeen vastuuhenkilöt ja Pohjoinen perinne ry valittivat ratkaisusta. Hovioikeudessa he vetoavat muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjaan, jossa rima perusoikeuksien rajoittamisessa on korkea. Myös Suomessa yhdistyksen lakkauttaminen on ollut erittäin harvinaista. Viimeksi lakkautettiin uusnatsi Pekka Siitoimen yhdistyksiä vuonna 1977.

PVL:n ja Pohjoisen perinteen avustaja Tommi Koivistoinen toi esiin, että kannabiksen laillistamista ajava kannabisyhdistys saa toimia laillisesti. PVL:n lakkauttamista ajavan Poliisihallituksen asianajaja Markku Fredman katsoi, ettei järjestöjä voi verrata toisiinsa.

– Jos jonkin järjestön tavoitteena on murtaa ihmisoikeusjärjestelmä, he eivät voi vedota tähän järjestelmään. Siinä mielessä tämä (PVL) eroaa kannabisyhdistyksestä, joka pyrkii muuttamaan jonkin lain pykälän, sanoi Fredman.

 

Pahoinpitelijä palkittiin seisaallaan suosiota osoittaen

 

Fredmanin mukaan PVL:n luonnetta kuvaa oleellisesti se, miten se on suhtautunut jäsentensä toimintaan ja rikoksiin. Hän kävi oikeudessa aamupäivällä läpi rikoksia, joiden joukossa olivat muun muassa Helsingin asema-aukiolla uhrin kuolemaan johtanut törkeä pahoinpitely, kaasuhyökkäys Pride-tapahtumaan Oulussa sekä kirjastoisku ja mellakka Jyväskylässä.

Fredmanin mukaan vastarintaliike ei ole muuttanut suhtautumistaan väkivaltaisuuksiin edes käräjätuomion jälkeen. Esimerkiksi asema-aukion pahoinpitelystä tuomitun Jesse Torniaisen tueksi järjestettiin keräys ja hänet palkittiin "rohkeudesta ja uskollisuudesta" tilaisuudessa, jossa yleisö osoitti seisaallaan suosiota.

PVL on saanut jatkaa toimintaansa käräjätuomion jälkeen, koska lakkauttamispäätös ei ole vielä lainvoimainen.

 

Kaksipäiväinen käsittely alkoi rauhallisesti

 

Kymmeneltä aamupäivällä alkanut oikeuskäsittely veti Turun tuomiokirkon liepeillä sijaitsevalle oikeustalolle runsaasti mediaa ja jonkin verran muuta yleisöä. Paikalla oli kaksi valittajista ja heidän avustajansa, uusnatsien joukkoja ei oikeustalolla näkynyt.

Hovioikeuskäsittelyn aluksi todettiin, ettei asian sopimiselle ilman oikeudenkäyntiä ole edellytyksiä. Käsittelyä on suunniteltu kaksipäiväiseksi, ja henkilötodistelua on tarkoitus kuulla vasta huomenna.

Sekä Poliisihallitusta edustava Fredman että PVL:n jäseniä edustava Koivistoinen kieltäytyivät toimittajien haastattelupyynnöistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella

MV-julkaisua koskeva hovituomio annetaan tänään – käräjäoikeuden mukaan kirjoituksilla ei ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä

Pisteytysfarssille piste: Oikeustieteellisiin otetaan 46 opiskelijaa aiottua enemmän – Itä-Suomen yliopistossa opiskelijamäärä kasvaa vähiten

Paloturvallisuus on asiantuntijan mukaan Suomessa pääosin kunnossa, mutta valvonta on vaikeaa – tulipalon leviäminen voi olla kiinni pienistäkin virheistä rakentamisessa

Seinäjoen koruvarkaudesta epäiltyjä miehiä ei ole saatu kiinni – yrittäjän mukaan liikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, poliisi ei kommentoi tekotapaa

Koronavirus: Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo taudin toinen aalto

Matkustusrajoitusten purkaminen ei näkynyt vielä Helsinki-Vantaalla – "Ei mitään dramaattista muutosta"

Lopella kaksi loukkaantui ja kymmenen vietiin sairaalaan ketjukolarista

Uusia tietoja Varkauden murhatutkinnasta: voimakas väkivalta päähän ja ylävartaloon aiheutti uhrin kuoleman – poliisi pyytää havaintoja vihreästä Audista

Viranomaiset jäljittävät vaatimusten vastaisia suojaimia, osassa ohjeet kiinankielisiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.