Lakko alkaa: Näin junat kulkevat alkuillasta

Mielenilmaus alkaa maanantaina kello 18. Kaikki junat, jotka lähtevät viimeistään kello 17.59 ajetaan perille asti.

Näissä kannattaa kuitenkin huomioida, mikä on junan lähtöasema. Jos lippuun on merkitty kuuden jälkeinen aika, voi juna kuitenkin kulkea, jos se on lähtenyt ensimmäiseltä asemaltaan ennen kello kuutta.

Sama periaate toimii myös vaihtoa vaativissa junamatkoissa. Jos junanvaihto tapahtuu kuuden jälkeen, kulkee vaihtojuna vain, jos sen ensimmäisen aseman lähtöaika on ollut ennen kuutta.

VR:stä kerrotaan, että yhtiö ei järjestä vaihtoyhteyksissä minkäänlaisia korvaavia kuljetuksia muilla kulkuneuvoilla, vaan asiakkaiden on hoidettava ne itse tai peruttava matkansa, jos matkan toinen yhteys on peruttu.

Jo ostetut kotimaan junalipun voi käyttää myöhemmin tai perua ilman lisämaksua VR:n nettisivuillta tai asiakaspalvelun kautta. Liput tulee muuttaa ja matka tehdä 31.10.2017 mennessä.

Mielenilmaus päättyy tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Junaliikenne palautuu keskiviikkoaamusta, mutta VR on varoittanut, että parin seuraavan päivän aikana saattaa yhä olla myöhästymisiä ja peruutuksia.

Venäjän liikenteen Allegro- ja Tolstoi-junat kulkevat normaalisti.

Tästä on lakossa kyse:

– Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kertoi viime keskiviikkona, että hallitus haluaa avata rautateiden henkilöliikenteen kilpailulle vuoteen 2026 mennessä. Uudistus alkaa Etelä-Suomen taajamajunaliikenteestä, josta se etenee vaiheittain koko maahan.

– Henkilöliikenteen kilpailun avaamisen yhteydessä VR:stä eriytetään kolme erillistä valtion omistamaa yhtiötä, joihin siirretään kalusto-, kunnossapito- ja kiinteistöasiat.

– Bernerin mukaan henkilöliikenteeseen halutaan uudistuksen myötä lisää hintakilpailua ja lisää matkustajia. Samalla pyritään vähentämään liikenteen päästöjä.

– Veturimiesten liiton puheenjohtajan Tero Palomäen mukaan hallituksen päätös romuttaa suomalaisen rautatieliikenteen. Palomäki pelkää rautatieliikenteen keskittyvän uudistuksessa vain reittiväleille, joilla se on taloudellisesti tuottoisinta. Samalla rautateiden työpaikat vähenevät ja keskittyvät harvempiin kaupunkeihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tieliikenne jo jonkin verran vilkastunut – osa työmatkalaisista vaihtoi junan autoon jo aamulla

Junat myöhästelleet myrskyvaurioiden vuoksi osassa Itä-Suomea

Kuljetusliitot uhkaavat lisätoimilla, jos hallitus ei peru VR-suunnitelmiaan

VR:n lakko pistää bussifirmat lisäämään autoja suosikkireiteille – osta liput ennakkoon

Kimppakyytejä, pyöräilyä ja etätyöpäiviä suositellaan junaseisauksen lääkkeiksi